Refugiată în Costa Rica. Elena Udrea se ascunde de justiţia din România

Fostul ministru al Turismului din România, Elena Udrea, condamnată anul trecut, în primă instanţă, la şase ani de închisoare pentru mai multe acte de corupţie, a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Anunţul a fost făcut de unul dintre avocaţii săi în instanţa supremă, unde astăzi s-a dezbătut dosarul în care aceasta este vizată. Potrivit apărătorului, carnetul de refugiat este valabil un an, iar acest statut o protejează pe Udrea de eventuale cereri de extrădare.

Apărătorul fostului ministru român al Turismului a cerut stabilirea unui nou termen pentru audierea Elenei Udrea. El susţine că fostul demnitar solicită audierea sa prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorie, având în vedere statutul său de refugiat. Pe de altă parte, ofiţerii DNA afirmă că actele ar fi fost traduse eronat, iar Udrea ar fi primit, de fapt, doar drept de şedere provizorie în Costa Rica.

Fostul ministru român se află în Costa Rica din luna februarie.

Tot acolo s-a stabilit şi prietena ei Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism din România. Bica este cercetată penal pentru abuz în serviciu într-un dosar privind prejudicii de zeci de milioane de euro. Potrivit presei de peste Prut, în Costa Rica, aceasta lucrează pentru o companie înfiinţată de un fost client al DIICOT.

Costa Rica nu are un acord de extrădare cu România, ceea ce înseamnă că autorităţile române nu le vor putea aduce în ţară pe Elena Udrea şi Alina Bica, în cazul în care vor fi condamnate. Ele nu sunt singurele acuzate în dosare de corupţie care au fugit din România.

Fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, se află de anul trecut în Madagascar. El a anunţat că nu se va întoarce în ţară, pentru că nu ar avea parte de un proces corect. Mazăre are mai multe afaceri în insula africană şi a solicitat autorităţilor locale să îi acorde azil politic.

Lasă un comentariu