Refuz repetat de către Dodon. Șeful statului a respins din nou candidaturile miniştrilor

Embed:

Președintele ţării, Igor Dodon, a respins în mod repetat candidaturile pentru funcţiile de miniştri, propuse de PDM şi susţinute de coaliţia de guvernare. 

Şeful statului a scris pe o reţea de socializare că majoritatea candidaturilor ar avea probleme de integritate şi ar fi demonstrat inconsecvenţă în funcţiile pe care le-au ocupat anterior. Igor Dodon crede că depolitizarea Guvernului nu va fi posibilă, dacă miniştrii propuşi vor fi numiţi. 

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat, este obligat să semneze decretele. O situaţie similară a avut loc în luna septembrie, când Igor Dodon a refuzat să accepte candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării.

Atunci, Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională, iar magistraţii au stabilit că refuzul preşedintelui este o dovadă de incapacitate de exercitare a obligaţiunilor constituţionale. Astfel, decretul de numire a în funcție a lui Sturza a fost semnat de şeful legislativului, Andrian Candu.

Lasă un comentariu