DOLIU în România! Regele Mihai I s-a stins din viaţă

Embed:

Doliu în ţara vecină. Regele Mihai al României s-a stins, astăzi, din viaţă, la vârsta de 96 de ani, fiind răpus de cancer. Potrivit presei de peste Prut, monarhul a murit în reședința sa din Elveţia, iar, până în ultima clipă, la căpătâiul său a stat Principesa Maria.

Custodele Coroanei române este Principesa Margareta, care a declarat că va continua să servească interesele fundamentale ale poporul român, cu aceleași principii ca ale tatălui său. 

"Am pierdut, ca voi toți, un părinte. O pierdere personală și o pierdere pentru întreaga Națiune. În aceste clipe grele, suntem uniți în suferința noastră", a spus custodele coroanei române, Principesa Margareta.

Programul funeraliilor va fi făcut public mâine, după o întâlnire între reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti şi cei ai Casei Regale. Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi adus în România cu o aeronavă a Ministerului Apărării şi depus în holul de onoare al Castelului Peleş.

Ulterior, sicriul va fi depus, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal. Suveranul va fi înmormântat la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde vara trecută a fost înhumată și soţia sa, Regina Ana.

Preşedintele român, Klaus Iohannis, a aflat vestea în timp ce participa la o şedinţă cu ambasadorii statelor Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti. Liderul de la Cotroceni a solicitat să fie ţinut un moment de reculegere în memoria monarhului.

"Este o zi tristă pentru România şi pentru români. A trecut în nefiinţă Regele Mihai.Dumnezeu să-l ierte!Regele Mihai a fost una din cele mai mari personalităţi ale României. Şi a scris cu litere mari istoria României. Este o mare pierdere pentru România, pentru români", a menționat președintele României, Klaus Iohannis.

Moartea regelui Mihai a fost deplânsă de mii de români.

Mihai I a fost ultimul monarh din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. El a devenit rege al României înainte să împlinească vârsta de șase ani, în anul 1927, după moartea bunicului său Ferdinand. Tatăl său, regele Carol al II-lea, a renunțat la tron, în urma unei aventuri amoroase extraconjugale scandaloase.

Întrucât Regele Mihai era minor, țara a fost condusă de o regență. În 1930, tatăl său a revenit, însă, în România, l-a detronat și a redevenit rege.

"Eu, sublocotenentul Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, jur credință majestății Sale, regele Carol al II-lea, supunere legilor și îndatoririlor militare în orice ocaziune", a afimat Regele României, Mihai I.

Mihai I a urcat din nou pe tronul României în 1940, la 19 ani, după abdicarea tatălui său, care a renunțat a doua oară la tron și a plecat în Portugalia. Prerogativele noului rege au fost, însă, limitate, întrucât, de facto, România era condusă de generalul Ion Antonescu. Acesta a decis să intre în război de partea Germaniei Naziste, în încercarea de a recupera Basarabia și Bucovina de Nord, iar regele a aflat despre asta de la radio.

"El era, cum spuneţi, subordonat mie. Însă el niciodată nu m-a ţinut la curent cu ce se întâmpla în armată", a spus Regele României, Mihai I.

După ce România a redobândit aceste teritorii, Mihai I nu a fost de acord cu înaintarea trupelor române peste Nistru, în interiorul URSS, alături de armata germană. Aşa că, în august 1944, suveranul a hotărât să treacă de partea aliaților, iar generalul Antonescu a fost arestat. Trei ani mai târziu, regele Mihai a fost obligat să abdice, sub amenințarea că, în caz de refuz, vor fi uciși o mie de tineri arestați de comuniști.

"Nu puteam să-mi asum asemenea responsabilitate, așa că n-am avut încotro", a afirmat Regele României, Mihai I.

Astfel, Regele Mihai a fost izgonit din România, proprietățile Familiei Regale au fost confiscate, iar membrilor acesteia le-a fost retrasă cetăţenia română. Potrivit istoricilor, Regele Mihai a fost unul dintre cei mai săraci monarhi în exil. El s-a stabilit în Elveția, a lucrat ca pilot și chiar a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate. Mihai I revenit în România abia în 1990, însă nu pentru mult timp. I s-a permis să intre în țară, dar a fost expulzat în doar 24 de ore. Fostul suveran și-a recăpătat cetăţenia română tocmai în anul 1997.

"Cât am fost departe de voi, de mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima", a spus Regele României, Mihai I.

Lasă un comentariu