Reguli pentru Paştele Blajinilor. Medicii le recomnadă oamenilor să nu aducă bucate în cimitire

Embed:

Zece reguli pentru Paştele Blajinilor. Centrul Municipal de Sănătate Publică a distribuit astăzi pliante în cimitire şi a îndemnat oamenii să nu vină duminică şi luni cu bucate în cimitire şi să nu organizeze ospeţe pe mormintele rudelor. Potrivit medicilor, acest obicei este periculos pentru sănătate.

Galina Groza din Chişinău spune că, de regulă, merge la cimitir cu un coş plin de bucate. 

"Iau brînză, iau caşcaval, fac nişte sarmale, fac pârjoale, pască ouă şi punem şi pe mormânt", a spus locuitoarea Capitalei, Galina Groza.

Obiceiul este respectat de către alţi locuitori ai Capitalei.

Sunt însă şi moldoveni care vin la cimitir doar pentru a da de pomană.  

Medicii spun că mâncarea adusă la cimitir poate provoca deseori intoxicaţii. Reprezentanţii Centrului Municipal de Sănătate Publică, au distribuit astăzi pliante în cimitire şi au îndemnat oamenii să nu aducă bucate cu ei.

"Cimitir din greacă înseamnă dormitor. Nu consumă nimeni alimente în dormitor. Deci venim aici pentru ai pomeni pe cei apropiaţi, pentru a ne gândi la ei, pentru a ne împăca cu sine şi nu pentru a consuma careva produse", a declarat şefa Secţiei Promovarea Sănătăţii CSP, Lilia Plămădeală.

Şi slujitorii bisericii ne recomandă să evităm mesele copioase pe mormintele răposaţilor.

"Să nu fumeze, să nu bea, să nu mănânce, să nu înjure, să nu să se înveselească, ci să facă rugăciune, să aprindă o lumînare. Să facă aceste mese de pomenire acasă, fie să pregătească aceste mâncăruri pentru persoane nevoiaşe. Lumea care vine în cimitir să se îmbrace decent", a specificat preotul, Maxim Melinti.

Potrivit credinţei populare de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Lasă un comentariu