Relaţii fructuoase! 2017 a fost un an de aur pentru relaţiile bilaterale dintre Moldova şi Turcia

Embed:

2017 a fost un an de aur pentru relaţiile bilaterale dintre Moldova şi Turcia, iar 2018, an în care Moldova va fi vizitată de preşedintele turc, Recep Erdogan, va fi unul de diamant. Este părerea ambasadorului Turciei în ţara noastră, Hulusi Kılıç.

Acesta a precizat că exporturile dintre Republica Moldova şi Republica Turcia au ajuns în 2017 la o cifră record de 600 de milioane de dolari. Iar creşterea cea mai mare, de 25 la sută, a volumului comerţului a avut loc după semnarea Acordului de Liber Schimb între cele două ţări. 

Potrivit ambasadorului Turciei, Hulusi Kılıç, în ultima perioadă relaţiile comerciale dintre Turcia şi Republica Moldova s-au îmbunătăţit considerabil. În primele zece luni ale anului, exportul din Moldova în Turcia a fost în sumă de de 150 de milioane de dolari, iar din Turcia în Moldova de 314 milioane de dolari. 

"Relaţiile comerciale sunt foarte bune datorită Acordului de Liber Schimb, care a intrat în vigoare. Acestea sunt cifrele pentru primele zece luni ale anului 2017, mai avem două luni, cu siguranţă cifrele vor creşte. După intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb, exporturile din Republica Moldova spre Turcia au crescut cu 82 la sută", a afirmat ambasadorul Turciei la Chişinău, Hulusi Kılıç.

Ambasadorul Turciei a remarcat şi întâlnirile bilaterale importante dintre oficialii celor două state. Printre acestea sunt vizita premierului turc în ţara noastră în luna mai, vizita spicherului Andrian Candu în Turcia, întâlnirea premierului Pavel Filip la New York cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan, dar şi cea a preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, cu preşedintele Turciei în luna septembrie.

Totodată, acum câteva zile Pavel Filip s-a întâlnit şi cu vicepremierul turc, Hakan Cavusoglu, care a vizitat Chișinăul. Iar, anul viitor ne aşteaptă şi mai multe evenimente importante printre care deschiderea unui consulat general al Tuciei la Comrat şi vizita preşedintelui turc în Republica Moldova.

"Relaţiile noastre sunt deja foarte bune şi cred că vor evolua şi în continuare. Ca între două ţări prietene şi va creşte fluxul de turişti. Turcia este a 16-a mare economie a lumii şi noi vom continua să investim în Moldova şi să creăm locuri de muncă", a declarat ambasadorul Turciei la Chişinău, Hulusi Kılıç.

Mai mult, de anul viitor, cetăţenii turci şi moldoveni ar putea circula în cele două ţări doar cu buletinul de identitate electronic.

În 2017 s-au împlinit 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Moldova şi Turcia.

Lasă un comentariu