Replica lui Andrian Candu: Alegerile din 2018 vor avea loc în baza sistemului mixt

Embed:

Alegerile parlamentare din 2018 se vor desfășura în baza sistemului mixt de vot, iar pregătirile pentru acest proces nu vor fi întrerupte. Aşa a comentat președintele Parlamentului, Andrian Candu, decizia liberalilor de a sesiza Curtea Constituțională în privinţa legii cu privire la sistemul mixt de vot. Șeful legislativului a mai menţionat că inițiativa PL este una democratică.

"Trebuie să fie clar pentru toți - anul 2018 alegerile parlamentare se vor organiza pe baza sistemului mixt: jumătate votat pe liste de partid, jumătate pe circumscripții uninominale. Să se expună Curtea Constituțională pe acest subiect, dar eu sunt sigur, și este opinia mea personală, că nu există nicio încălcare a Constituției", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu a mai precizat că, în prezent, instituțiile statului sunt în plin proces de implementare a noii legi şi a fost formată deja Comisia care se va ocupa de crearea circumscripțiilor electorale.

Liberalii susțin că leagea care prevede schimbarea sistemului electoral încalcă drepturile cetăţenilor şi conţine mai multe prevederi discriminatorii. Ei au criticat modul de creare a circumscripţiilor uninominale, inclusiv pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Lasă un comentariu