Replica lui Trump. SUA a bombardat baza din Siria care a lansat atacul chimic

Embed:

Statele Unite au venit cu un răspuns dur, după atacul chimic de marţi, dintr-o localitate din provincia siriană Idlib. Americanii au lansat, în această dimineaţă, aproape 60 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria. În urma bombardamentelor, cel puţin cinci oameni au murit, iar şapte au fost răniţi, printre care doi civili. Este pentru prima dată când Statele Unite atacă deschis Siria.

Potrivit presei americane, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat bombardarea bazei aeriene a armatei guvernamentale din oraşul Homs, de unde ar fi fost lansat atacul chimic. În urma raidurilor, aerodromul a fost distrus în totalitate. Pe teritoriul bazei militare erau şi soldaţi ruşi, care au scăpat nevătămaţi.

Este pentru prima dată, de la începutul războiului din Siria, când Statele Unite lansează atacuri directe asupra forţelor guvernamentale. Până acum, ţintele coaliţiei internaţionale conduse de SUA erau doar pozițiile grupărilor teroriste de pe teritoriul sirian.

Potrivit Departamentului de Stat american, autorităţile de la Moscova au fost anunţate despre operaţiune, pentru ca armata rusă să nu fie lovită de rachete.

"Bashar al-Assad a omorât bărbaţi, femei şi copii neajutoraţi. În această seară, le cer tuturor popoarelor civilizate să ni se alăture în încercarea de a pune capăt masacrului din Siria şi a terorismului de orice fel", a spus preşedintele SUA, Donald Trump.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat, însă, operaţiunea Washingtonului drept agresiune împotriva unui stat suveran. Astăzi, subiectul a fost discutat la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Rusiei, unde cei prezenţi şi-au exprimat regretul faţă de pierderile suportate de armata siriană.

Tot astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat suspendarea acordului cu Statele Unite, privind coordonarea aeriană în Siria. Oficialul rus a mai declarat că autorităţile americane nu au nicio dovadă care să demonstreze că militarii sirieni au comis atacul chimic. 

"Statele Unite nu au prezentat nicio dovadă. Au făcut referire doar la nişte poze. Au speculat cu fotografii în care apar copii şi cu date prezentate de nişte organizaţii neguvernamentale", a zis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"În scopul de a proteja obiectele cele mai sensibile din infrastructura siriană, în curând, vor fi întreprinse măsuri de întărire a forţelor armate siriene", a afirmat ofiţerul de presă, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, Igor Konashenkov.

Atacul unilateral al americanilor asupra bazei militare din Siria este subiectul cel mai discutat în toate cancelariile lumii. În timp ce unii sunt de partea Statelor Unite, alţii condamnă raidul. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat, printr-un comunicat de presă, că acţiunile Washingtonului sunt iresponsabile. Pe de altă parte, aliaţii din coaliţia anti-ISIS susţin decizia administraţiei Trump. 

"Cred că această operaţiune a Statelor Unite este un răspuns. Atacul chimic efectuat, marţi, în Siria trebuie urmat de decizii luate la nivel internaţional, de acţiuni în care, dacă este posibil, să se implice şi ONU", a spus preşedintele Franţei, Francois Hollande.

"Germania şi Franţa va pune sancţiuni internaţionale celor responsabili pentru acest atac chimic. Preşedintele Bashar al-Assad trebuie să răspundă pentru acţiunile sale", a afirmat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Printre cei care susţin intervenţia Statelor Unite se mai numără Israelul, Emiratele Arabe Unite, Japonia şi Australia. De cealaltă parte se află Iranul, care a condamnat bombardamentele americanilor.

"Cred că americanii sunt nebuni. Astfel de atacuri care s-au produs, noaptea trecută, s-au mai întâmplat în Siria şi în trecut", a zis liderul religios din Iran, Mohammad Emami-Kashani.

Raidurile au fost lansate în urma unui atac chimic care ar fi fost efectuat, marţi, de regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi care a provocat moartea a 86 de oameni, dintre care 30 de copii. Guvernul de la Damasc a negat acuzaţiile şi a declarat că substanţele chimice ar fi fost emanate în urma unei explozii de la un depozit de arme, care ar fi aparţinut rebelilor.

Lasă un comentariu