Replici dure în Parlament. Deputaţii s-au certat mai mult de jumătate de oră

Embed:

Declararea zilei de 27 martie, când a fost votată unirea Basarabiei cu România, drept sărbătoare oficială peste Prut, a stârnit discuţii aprinse în Parlamentul de la Chişinău. Socialiștii, liberal-democrații și liberalii şi-au împărţit replici acide şi au făcut glume pe seama colegilor. 

Socialiștii au fost cei care au iniţiat discuţiile despre decizia deputaţilor de la Bucureşti de a declara ziua de 27 martie drept sărbătoare naţională. La rândul său,deputatul PLDM Maria Ciobanu a anunțat că va propune săptămâna viitoarea o inițiativă similară și pentru țara noastră.

"Domnule Novac, spuneți, vor rog, domnului președinte al Dumneavoastră să lase istoria și limba română în grija oamenilor de știință. Să se ocupe de ofertele Dumneavoastre electorale că au fost multe și toate populiste. Iar de istoria și de limbă română are cineva grijă", a declarat deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

Ulterior, deputații PSRM, liberali și cei liberali-democrați şi-au împărţit replici acide. 

"Îmbucurător că noi avem astfel așa categorie de unioniști în Moldova. Statul român câți bani dă și câți bani cheltuie pentru unirea asta lor. Dar gospodarii aceștia dacă fură și fură, unirea să nu fie niciodată. Ați făcut parte dintr-o fracțiune cu liderul Dumneavoastră de partid care știți unde este azi", a menționat deputatul PSRM, Grigore Novac.

"Hoții strigă: "Prindeți hoții!". Nu vreau să nominalizez pe nimeni din fracțiunea voastră pentru că nu am argumente așa cum nu le aveți Dumneavoastră", a spus deputatul PLDM, Tudor Deliu.

"Este o vorbă: "Un butoi cu vin plin sună frumos, dar unul gol hodorojește ca un bidon stricat". Aș sfătui pe unii comentatori deștepți, în ghilimele, în primul rând să depună pașapoartele românești înainte de a deschide gura împotrivă României", a exclamat deputatul PL, Ion Apostol.

După aproape jumătate de oră dezbaterile s-au încheiat.

"Mă mir de ceea ce se întâmplă în ultima jumătate de oră la noi în sală. Noi avem un șir de proiecte importante, asistăm la niște dezbateri virtuale și nu mă tem să spun că fără nicio importanță practică. Un adevăr axiomatic: Republica Moldova este un stat suveran, independent", a adăugat deputatul PDM, Marian Lupu.

Recent, fracțiunea liberalilor a înregistrat în Parlament o inițiativă, prin care ziua de 27 martie va putea fi declarată sărbătoare națională în Moldova.

În data de 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România.

Lasă un comentariu