Republica Moldova exportă tot mai multe produse autohtone peste hotare

Embed:

Moldovenii exportă tot mai multe produse autohtone peste hotare. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele trei luni ale anului, țara noastră a vândut marfă de aproape 530 de milioane de dolari, cu aproape 27 la sută mai mult faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Iată în ce țări au fost livrate cele mai multe produse moldoveneşti.

Cele mai multe mărfuri autohtone, peste 29 la sută, au ajuns în România. În țara vecină am exportat produse în valoare de peste 128 de milioane de dolari.

De asemenea, în Italia am livrat bunuri în valoare de aproape 48 de milioane de dolari, iar în Germania de peste 36 de milioane. Exporturile au crescut și în Marea Britanie, Bulgaria și Polonia. În total, volumul mărfurilor exportate în țările Uniunii Europene a constituit peste 335 de milioane de dolari, în creștere cu peste 26 la sută faţă de anul trecut.

Potrivit statisticilor, au crescut cu aproape 25 la sută şi exporturile în țările CSI. Valoarea mărfurilor este de peste 106 milioane de dolari. Cea mai multă producție a fost vândută în Rusia, în valoare de peste 60 de milioane de dolari. În schimb, în Ucraina exporturile au scăzut cu aproape 1,4 la sută.  

Chiar dacă cifrele sunt în creştere, statisticile arată că moldovenii importă de două ori mai multe produse decât exportă. În primele trei luni ale anului, am importat marfă de puțin peste un miliard de dolari, cu aproape 20 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut. 

Lasă un comentariu