Republica Moldova va primi în luna decembrie 21,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene

Embed:

Reformele asumate de Moldova pentru a beneficia de asistenţa macrofinanciară promisă de UE vor fi dificil de realizat deoarece ne aşteaptă un an electoral. De această părere este ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, care spune că unii vor avea grijă să bage beţe în roate guvernării, însă a dat asigurări că toate condiţiile vor fi îndeplinite.

Octavian Armaşu a mai ţinut să explice confuzia care s-a creat în mass-media, cu privire la asistenţa de 100 de milioane de euro. Banii vor ajunge în ţară anul viitor doar dacă Moldova va îndeplini condiţiile UE.

Alte 21,5 milioane de euro vor fi oferite drept suport bugetar în decembrie 2017 pentru liberalizarea vizelor şi a comerţului, şi pentru implementarea reformei finanţelor publice şi reformei poliţiei.

"Este vorba de suportul bugetar, care este rezultatul unor acorduri între Republica Moldova şi  Uniunea Europeană, semnate cu mai mulţi ani. Aceste acorduri  vin să susţină reforme sectoriale  şi vin sub formă de granturi  și de achită în dependenţă de cum au fost evaluate reformele implementate. Şi anume, până la sfârşitul anului vom primi suma de 21, 5 milioane de euro. Suport bugetar pentru 4 programe evaluate de UE şi anume  : liberalizarea vizelor, liberalizarea comerțului, reforma finanțelor publice și reforma Poliției. Aceste reforme au fot implementate în anul  2016, în anul 2017 ele au fost  evaluate de UE  şi până la finele anului urmează să primim banii", a precizat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Oficialul s-a referit şi la asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro promisă de UE. 60 de milioane de euro vor fi acordate în formă de credit, iar 40 de milioane drept grant. Ministrul afirmă că aceşti bani vor fi debursaţi în 2018, iar prima tranşă va ajunge în ţara noastră după îndeplinirea a 10 din cele 28 de condiţii ale UE. 

"Observați ca dacă guvernările anterioare primeau uneori banii în avans de la UE, dar apoi s-a dovedit ca nu de fiecare dată și-au făcut treaba, actuala guvernare trebuie mai întâi să obţină rezultate, apoi vin și banii. Dar noi considerăm că așa și trebuie sa fie, Guvernul Filip nu a cerut și nu va cere bani în avans, vom livra întâi rezultate, vom avea o abordare tehnica și pragmatică, nu una politică, chiar dacă urmează un an electoral. Și ma bucur ca azi, la şedinţa săptămânală a PDM, am văzut ca aceasta strategie este agreata", a menționat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Declaraţiile au fost făcute de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, după şedinţa săptămânală a PDM

Lasă un comentariu