Restabilirea faţadei Sălii cu Orgă din Capitală, pe ultima sută de metri

Embed:

Sala cu Orgă din Capitală atrage toate privirile trecătorilor. Faţada clădirii prinde culoare, iar muncitorii promit să încheie lucrările de reabilitare până la sfârşitul anului. Culorile folosite de experţi sunt similare cu cele de acum un secol, când Sala cu Orgă şi-a deschis pentru prima dată uşile pentru spectatori.

Peste 40 de muncitori realizează ultimele lucrări de reabilitare a faţadei.

"Toate elementele decorative, arhitecturale, toate cornișele, toate consolele sunt originale. Acele care se află într-o stare agravată de degradare au fost schimbate analogic cu cele existente", a spus arhitectul Gheorghe Bulat.

Pe clădire vor fi instalate opt basoreliefuri cu chip de leu, iar cei din faţa Sălii vor rămâne neschimbaţi.

Și subsolul Sălii cu Orgă este aproape gata.

"Ne aflăm acuma în viitoarea noastră garderobă. Acuma dacă observați, peretele acesta s-a păstrat inițial cum a fost la începutul secolului. Când s-a dat jos tencuiala s-au descoperit aceste sobe. Ele vor fi puse în valoare. Vor fi iluminate ca publicul spectator să admire elementele construcției vechi", a afirmat directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor spune că în procesul de restaurare au fost antrenați doar profesioniști.

"Sunt specialiști care întrunesc toate normele de restaurare. Aici fac trimitere la echipa din România care cu adevărat sunt profesioniști în lucrările de tâmplărie, a spus directorul Agenţiei de Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1901. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Mihail Cekerul-Cuș. Clădirea este restaurată cu susţinerea financiară a Guvernului României care a donat în acest sens un milion de euro.

Lasă un comentariu