Reuniunea miniştrilor. Moldova, îndemnată să dezvolte domeniul eficienţei energetice

Embed:

Moldova este îndemnată să preia legislaţia europeană în domeniul eficienţei energetice şi să implementeze mai multe proiecte în această sferă. Declaraţia a fost făcută, ieri, de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, după reuniunea miniștrilor care gestionează domeniul energetic din statele Parteneriatului Estic.

"Comisarul Uniunii Europene a încurajat ţările Parteneriatului Estic de a continua reformele în acest sector, de a prelua legislaţia europeană în domeniu, dar şi de a genera propuneri de proiecte care urmează să fie aplicate atât la nivel local, cât şi la nivel regional", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

"Ce este relevant pentru Moldova este la fel de relevant şi pentru Uniunea Europeană. Cu cât mai multe entităţi politice sunt implicate şi îşi asumă responsabilităţi, cu atât mai important este din punct de vedere financiar şi economic", a afirmat comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn.

Directorul general pentru Energie al Comisiei Europene, Dominique Ristori, a apreciat inițiativele ţării noastre de modernizare și eficientizare a domeniului energetic. El a mai menţionat că fiecare stat trebuie să aibă posibilitatea să fie independent energetic.

"Este foarte important să nu depindem de nicio ţară, să nu avem doar câţiva jucători şi să avem posibilitatea să diversificăm furnizorii. Asta înseamnă să avem noi proiecte, noi interconexiuni", a declarat directorul general pentru Energie al Uniunii Europene, Dominique Ristori.

În acest context, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menționat importanţa proiectelor de interconectare energetică a ţării noastre cu piața regională a Uniunii Europene, prin intermediul sistemelor de transportare a gazului și energiei electrice din România.

Oficialii au stabilit şi crearea unei platforme de coordonare a proiectului de interconectare a sistemelor electroenergetice din Moldova și Ucraina cu cel al Comunităţii Europene a Operatorilor de Reţele Electroenergetice.

Lasă un comentariu