Rezultatele KROLL 2: Banii furaţi vor fi recuperaţi în cel mult doi ani

Embed:

Cel puțin 600 de milioane de dolari au fost furaţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, în perioada 2012 - 2014. Asta arată rezultatele celui de-al doilea raport Kroll.

Banca Naţională a Moldovei a publicat o sinteză detaliată a raportului realizat de Steptoe and Johnson. Potrivit investigaţiei, furtul a fost organizat și coordonat prin intermediul firmelor afilate grupului Şor.

Potrivit raportului Kroll 2, companiile din grupul Şor contractau împrumuturi de la cele trei bănci, iar ulterior transferau sumele pe conturile unor instituţii financiare din Letonia. O parte dintre bani a fost restituită, iar restul au fost spălaţi prin intermediul unor companii off-shore din Belize sau Panama.

Raportul dezvăluie în detalii schema acordării creditelor neperformante şi beneficiarii finali. În document se mai spune că experții Kroll au depistat unde au ajuns banii, iar în curând vor începe procedurile de restituire a acestora. Banca Naţională urmează să analizeze minuţios raportul Kroll 2, iar ulterior va întreprinde măsuri pentru a preveni astfel de fraude.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că cei care se fac vinovaţi, vor fi traşi la răspundere.

"Într-adevăr, cei care au citit raportul Kroll, văd că domnul Şor şi echipa lui, şi companiile lui sunt principalii actori şi beneficiari ai fraudei bancare. Din câte cunoaşteţi, domnul Şor a primit deja prima condamnare. În instanţa de fond. Urmează Curtea de Apel. Atunci decizia instanţei de judecată va fi executabilă. Şi bineînţeles el va fi tras la răspundere penală", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

La rândul său, Ilan Şor a negat aceste informaţii pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, compania Kroll ar fi fost acuzată în mod repetat de colectare ilegală de informații, șantaj şi manipularea datelor.

"În mod oficial declar că nu am de gând să tolerez în continuare insinuările și abuzurile din partea companiei ucigașe Kroll. Avocații mei au depus cerere de chemare în judecată a companiei Kroll la Curtea Supremă de la Londra", a scris Şor.

Potrivit BNM, reprezentanții Kroll vor veni la Chișinău la începutul anului viitor, pentru a participa la o sesiune de lucru comună cu autoritățile noastre.

Lasă un comentariu