Risc de INUNDAŢII! Am scăpat de ninsori, dar ne paşte un alt pericol

Embed:

Codul Galben de ninsori şi haosul din Capitală au alertat autorităţile. Dimineaţa, la prima oră, Comisia pentru Situaţii Excepţionale s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă şi a creat o celulă de criză. Premierul Pavel Filip a îndemnat cetăţenii să nu iasă din case, până nu încetează ninsorile.

Spre seară, acestea au încetat, însă au apărut noi pericule. La ora 19:00, cabinetul de miniştri s-a întrunit într-o nouă şedinţă, la care au discutat despre riscul de inundaţii, care ar putea fi provocate, după topirea zăpezii.

Autorităţile s-au întrunit, astăzi, în trei şedinţe de urgenţă: una dimineaţa, alta la ora 13:00, şi deja acum seara.

Premierul a dispus deschiderea unui cont în lei, dolari sau euro, pentru colectare de fonduri. Pavel Filip a anunţat că a vorbit cu partenerii externi despre posibilitatea oferirii unui ajutor financiar pentru agricultorii şi cetăţenii care au avut de suferit în urma intemperiilor.

Între timp, salvatorii, poliţiştii şi ministrul Mediului dau un semnal de alarmă şi atenţionează că există risc de inundaţii, în special în jurul iazului din Grătiești, unde apa a ajuns deja pe șoseaua Balcani.

Pericol de inundaţii există şi pe străzile Albișoara și Otovasca din Capitală.

Totuşi, premierul Pavel Filip a declarat că nu există pericol de inundaţii în localităţile de pe malurile râurilor Nistru şi Prut.

"Se arată pericol în jurul iazului Grătiești. Acolo apa trece peste șoseaua poltavei. Pericol de a se acumula apele este pe strada Albișoara pe strada Otovasca", a spus şeful IGP, Alexandru Pînzari.

"Legat de cantitățile de apă pe care le avem pe Prut și pe Nistru. Este știut că 80 la sută din ape se acumulează în Carpați ucraineni acolo nu au fost inundații. De aceia aportul pe care l-am putea avea pe teritoriul Republicii Moldova este de 20 la sută. Nu există riscuri în acest sens", a zis ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

"Nu există acel pericol sporti de inundații. Pentru că de regulă inundații în Republica Moldova, revărsarea râului Ninstru are loc atunci cât sunt foarte multe precipitații în Carpații ucraineni. Această capacitate de precipitații poate fi dusă de râurile care sutn în Republica Moldova. Dar oricum trebuie să fim foarte vigilenți, trebuie să luăm în calcul și lacurile, iazurile care sunt în localități", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

Din cauza intemperiilor, peste 540 de localități din ţară au rămas, astăzi, în beznă. Asta după ce sute de cabluri de electricitate au fost rupte de copacii prăbuşiţi, iar 6 piloni de înaltă tensiune au fost doborâţi la pământ. Până la această oră, doar puţin peste 150 de localităţi au fost reconectate la energia electrică.

"Cea mai gravă situaţie este pe dimensiunea Mold-Electrica care este transportator de energie electrică. Avem 12 linii de tensiune înaltă de 110 kw care sunt în prezent deconectate. Cel mai dificil este spre zona de sud. Trebuie să menţionăm că aşteptările noastre, având în vedere ritmul care are loc în reconectări, către noaptea aceasta şi în ziua de mâine, majoritatea localităţilor să fie reconectate", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

"Oamenii trebuie să cunoască în fiecare localitate cțnd va fi reconectată la energia electrică. Cu părere de rău vom avea localități care urmează să aștepte și câteva zile pentru că este vorba de căderea liniilor de tensiune înaltă de 110 kw", a zis prim-ministrul, Pavel Filip.

Tot în cadrul şedinţei, premierul Pavel Filip s-a arătat indignat de faptul că mai mulţi taximetrişti au profitat de situaţia excepţională din Chişinău şi au majorat preţurile.

"Atunci când ne este greu, trebuie să fim solidari şi nu dimpotrivă să băgăm cuţitul în coaste. Acei taxişti, dacă erau solidari şi aveau această responsabilitate civică, puteau presta servicii gratuit. Pentru că erau oameni care nu avea cu ei 300 de lei pur şi simplu să plece de acolo. Solicitarea mea a fost să oferim transport. Transportul public nu circula şi am solicitat să oferim transport ca să putem asigura calea de acces a cestor pasageri", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Lasă un comentariu