Riscă să ajungă în Nistru. Mai multe case din satul Mărcăuţi sunt afectate de alunecări de teren

Embed:

O familie din satul Mărcăuţi, raionul Dubăsari a rămas pe drumuri după ce casa de pe malul râului Nistru în care locuia a început să o ia la vale din cauza alunecărilor de teren. Locuinţa este plină de fisuri şi se poate prăbuşi în orice moment. În pericol sunt şi alţi vecini, casele cărora sunt amplasate la doar câteva sute de metri de malul abrupt. 

Valeriu Guzun spune că a observat vineri dimineaţă că pereţii locuinţei sale au început să se fisureze.

"S-au auzit trăsnete. Am crezut că e un vânt mare pe afară. Am ieşit. M-am uitat, s-a crăpat peretele deodată. Cînd am venit în dormitorul celălalt era podul. Când am urcat în pod erau lăsaţi trei căpriori şi rupţi şiferii. Când am ieşit afară s-a rupt gardul şi s-a pornit alunecare", a spus locuitorul satului Mărcăuţi, Valeriu Guzun.

În doar trei zile de când au început alunecările de teren, casa a luat-o la vale şi s-a deplasat cu aproape zece centimetri. Între timp fisurile au devenit atât de mari, încât în unele încape chiar şi palma. Locuinţa avariată se poate prăbuşi în orice moment.

Bărbatul disperat spune cu lacrimi în ochi că a lucrat 15 ani cu întrega familie ca să îşi poată construi o casă nouă, iar acum priveşte neputincios cum se distruge averea lor. Chiar dacă locuinţa a fost ridicată conform tuturor parametrilor, lucrul a fost zădarnic... casa nu mai poate fi salvată.

"Mi-e jale, vă spun sincer. Aici m-am născut, părinţii. Băiatul cel mare este e îngropat aici în cimitir. Nu m-am gândit. Sincer vă spun nu m-am gândit", a spus locuitorul satului Mărcăuţi, Valeriu Guzun.

În urma unei şedinţe pentru situaţii excepţionale, salvatorii au decis să evacueze familia din casa avariată.

"Din primele informaţii cunoaştem că acestea sunt evacuate la rude. Iar la moment, situaţie este monitorizată de autorităţi", a spus ofiţerul de presă IGSU, Liliana Pușcașu.

Vecinii sunt alarmaţi şi spun că se tem să nu ajungă şi ei într-o situaţie similară.

Primarul satului Mărcăuţi, Alexandru Leahu suţine că malul râului Nistru a început să alunece vâzând cu ochii din cauza apelor subterane şi a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă. Iar pentru a stopa procesul, edilul împreună cu sătenii a pompat toată apa din fântânile din zonă.

"Aceste alunecări au început de acolo, unde vedeţi că e crăpat. După cum vedeţi vin două crăpături. S-a lăsat pământul. Merg pe aici două crăpături şi se duc până la vecin pe toloacă", a afirmat

Din cauza alunecărilor de teren pe malul acestei prăpastii s-au format crăpături de aproape jumătate de metru, fenomenul nu mai poate fi evitat, iar la următoarea ploaie abundentă 15 case s-ar putea prăbuşi de la 200 de metri în apa râului Nistru. 

Lasă un comentariu