Rodica Antoci: Funcționarii publici nu se grăbesc să-şi depună declarațiile de interese personale

Embed:

Funcționarii publici nu se grăbesc să-şi depună declarațiile de interese personale. O spune șefa Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, care i-a oferit un interviu colegului nostru Alexei Lungu.

"Sunteți la o lună de activitate în funcția de șef al Autorității Naționale de Integritate. Cel puțin, sunt sigur că aveți un tablou clar. Care sunt restanțele pe care le-ați preluat de la CNI și care sunt prioritățile pentru anul 2018, un an electoral, dar și pe viitor", a spus realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Prioritățile ANI sunt toate obiectivele ce se conțin în documentele de politici, în actele legislative, cât la identificarea capacităților, instrumentelor, metodele pe care le vom utiliza pentru a îndeplini misiunea și obiectivele propuse. La moment, autoritatea întreprinde toate măsurile primordiale pentru a deveni funcțională. Totodată, am preluat o moștenire din partea CNI, acele sesizări pe care le-am acumulat începând cu 1 august 2016 până în prezent.

Dacă să operăm cu datele statistice, aș spune că avem 84 de sesizări, petiții pentru 2016, 144 pentru 2017. Totodată, declarațiile de avere depuse pentru anul 2017 sunt peste 68 de mii ce urmează a fi, la fel, examinate. În primele luni ale 2016 s-au demarat proceduri de control, 76 la număr, care urmează să-și ia deciziile finale. Dar aceste decizii urmează a fi luate în urma angajării inspectorului de integritate", a menționat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Care sunt problemele cu care se confruntă astăzi ANI? Poate există carențe de legislație, care vă fac dificilă activitatea, astfel încât să verificați mai ușor sau să depistați anumite abateri făcute de funcționarul public", a zis realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Legislația actuală este mult mai clară și avem atribuții mai largi decât CNI. Pentru a vedea impedimentele din viitor, este necesară angajarea inspectorului de integritate, să fim funcționali, și în timp să identificăm acele lacune în legislație. Totodată, Am demarat verificări în cadrul legislativ, sperăm ca în viitorul apropiat să fie aprobate sau revizuite", a subliniat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Ce și-a propus șeful ANI pentru 2018? Control strict al funcționarilor, sau, dimpotrivă, o perioadă în care va trebui să aveți un dialog constructiv cu cei care trebuie să se adapteze la noile cerințe", a întrebat realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"ANI își propune să fie un consultant, cel care vine în fața subiecților declarării, să educe toți funcționarii publici de la toate nivelele cu privire la modalitatea de depunere a declarației de avere, respectarea regimului de conflicte de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor. Autoritatea își propune să fie funcțională sută la sută, deschisă față de cetățeni, pentru că domeniul de integritate la moment este un domeniu cheie în Republica Moldova.

Anume autoritatea este responsabilă de a institui o cultură a integrității și onestității exercitării funcțiilor de către toți angajații din Republica Moldova. Totodată, îmi propun ca autoritatea să fie și o punte de legătură între simplul cetățean și funcționarii publici, ca aceștia să fie asigurați că toți funcționarii publici își exercită atribuțiile funcționale imparțial și obiectiv în interesul serviciului public.

Totodată, am început actualizarea și elaborarea actelor normative, avem metodologia de efectuare a controalelor, aprobată la regulamentul de depunere a declarațiilor de avere și interese personale în format electronic", a precizat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Anterior ați spus că consultați funcționarii din teritoriu. Ce întreabă aceștia cel mai des", a spus realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Modalitatea de depunere a declarațiilor, cum poate fi declarată, care sunt situațiile de conflict de interes și cum pot opera acțiunile în sistemul informațional de integritate", a afirmat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Cât de des aplică la sistemul electronic și cât de mult merg pe procedura veche, să scrie pe hârtie și să vă transmită", a zis realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Începând cu 2018, ANI a inițiat sistemul informațional de integritate, care le permite funcționarilor publici să-și depună declarațiile de avere și interese personale pe formatul electronic, semnând digital. Acest sistem a fost lansat în 28 dec 2017 cu suportul Băncii Mondiale. Este un sistem dezvoltat de Centrul de Guvernare Electronică", a declarat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Câte declarații electronice aveți", a precizat  realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"La moment avem 232 de declarații. Dacă analizăm statistica din anul trecut, că avem peste 60 de mii de declarații, depuse, luând în considerație articolul trei al legii 133 din 2016, care prevede un cerc mai larg al subiecților declarării, vor fi undeva în jur de 70 de mii de declarații", a menționat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Și atunci când vă așteptați la un flux mai mare", a întrebat realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Fluxul cel mai mare este în luna martie, în a doua jumătate, când marea majoritate atunci începe să-și depună declarația de avere", a evidențiat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Care credeți că vor fi punctele care vor face funcționarii moldoveni să pice testul integrității? Sunt sigur că aveți o analiză și că știți cam care sunt problemele funcționarilor publici în Republica Moldova", a spus realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Cred că nu este nevoie de o statistică în cazul dat, marea majoritate le este frică să declare averile, imobilele, terenurile sau în mare majoritate sunt probleme legate de conflicte de interese și incompatibilități, pentru că sunt funcționari care dețin atât funcții publice, cât și de fondatori a societăți comerciale sau SRL", a afirmat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Ați făcut vreo analiză a anilor precedenți ai CNI. Cine sunt cei mai mari restanțieri la depunerea declarațiilor? Ce categorii de funcționari: miniștrii, deputații, primarii, șefii de servicii publice", a menționat realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"CNI nu a avut o asemenea statistică. Luând în considerare sistemul nostru informațional de integritate, finalizarea termenului de depunere în 31 martie ne va oferi așa o listă a persoanelor restanțiere la capitolul declarații. Declarațiile de avere și de interes personal depuse pe hârtie au fost transmise autorității, iar persoanele colectoare din entități trebuiau să informeze autoritatea despre persoanele care nu și-au asumat obligațiunea de depunere a declarațiilor", a mai adăugat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Cât de dură este legislația în cazul celor care încalcă legea? În cazul funcționarilor publici care încearcă să ascundă anumite venituri, anumite interese, astfel încât să continue să câștige ei pe seama banului public", a zis realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Nu avem o statistică în acest sens. O să reies mai mult din ce am studiat personal. Legislația nouă nu a fost aplicată ca să vedem cât vor fi de  responsabilizați subiecții declarării să fie mai corecți și onești la depunere", a precizat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Haideți să vorbim despre inspectorul de integritate. Sunteți sigură că veți găsi suficienți tineri care să ocupe postul de inspector de integritate, că veți găsi oameni bine pregătiți pentru acest domeniu de activitate? Dacă ne uităm în toate domeniile, există o problemă cu angajații bine pregătiți", a întrebat realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Nu sunt sigură că îmi va fi ușor să-i identific și din start să am acel corp de inspectori de integritate de 40 la număr, cum mi-am propus. Totuși, rămân optimistă și chiar aș dori să acceadă la această funcție persoane corecte, cu multă voință și asumare, cu capacități și integre. Luând în considerație concursul președintelui și al vicepreședintelui, s-a constatat clar că este nevoie și de o testare la poligraf, pe care să o treacă cu rezultat pozitiv", a declarat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"La final, care este mesajul șefului ANI pentru subiecții care trebuie să depună declarația integritate? Care sunt riscurile dacă nu o fac și la ce ar trebui să țină cont", a spus realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"ANI îndeamnă toți subiecții să-și depună declarația de avere și interese personale în termen, să fie integri, onești și imparțiali în exercitarea atribuțiilor funcționale. În cazul în care nu a depus declarația în termen, subiectul este informat de către ANI pentru a-și onora obligația. Totodată, are și o sancțiune contravențională atât subiectul, cât și membrii familiei sale", a afirmat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Acum ați trecut la sistem electronic. În ce măsură s-a eliminat factorul uman care analizează aceste declarații și în ce măsură este capabil acest program să identifice problemele și zonele de risc", a zis realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Sistemul electronic de integritate va fi completat de colectori cu toți subiecții declarării și, totodată, el ne va ajuta să identificăm riscurile și persoanele restante", a precizat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

"Partea asta a corupției este eliminată în totalitate? Să spunem în ce măsură un funcționar poate să influențeze decizia unui inspector în timpul completării online", a conchis realizatorul emisiunii Replica, Alexei Lungu.

"Depunerea declarației de avere și interese personale se pune pe propria răspundere a subiectului și persoana dată este responsabilă de toate datele pe care le va conține declarația sa. Totodată, ANI are misiunea de a preveni actele de corupție, anume prin exercitarea controalelor, prin informare și prin educarea subiecților declarării", a mai adăugat președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

Lasă un comentariu