Rogozin atacă din nou. Vicepremierul Rusiei ar putea provoca un nou scandal politic

Embed:

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin ar putea provoca un nou scandal diplomatic. După ce i-a numit "ticăloşi" pe oficialii români, Rogozin a împărţit insulte şi la adresa autorităţilor Republicii Moldova.

El a calificat drept "ţigănie" tratativele purtate la Moscova, de către delegaţia Guvernului de la Chişinău, acum jumătate de an.  

Rogozin a ironizat faptul că reprezentanţii Executivului Republicii Moldova au negociat minuţios soluţii pentru problemele pe care le întâmpină cetăţenii şi agenţii economici din ţara noastră în Federaţia Rusă.

Aşa s-a dezlănţuit Dmitrii Rogozin asupra autorităţilor moldoveneşti, în cadrul unui interviu pentru televiziunea publică din Rusia.

Cel mai probabil, el s-a referit la şedinţa din noiembrie trecut a Comisiei moldo-ruse de cooperare economică, acolo unde vicepremierul rus şi omologul său Octavian Calmîc au semnat un plan de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice.

Deocamdată, Octavian Calmîc nu a comentat declaraţiile jignitoare şi neprotocolare ale lui Rogozin, dar după acea vizită oficială la Moscova, demnitarul moldovean calilfica rezultatele drept o dezgheţare a relaţiilor economice moldo-ruse.

Insultelele aruncate de Rogozin la adresa ţării noastre a provocat reacţii aprinse în rândul opoziţiei şi al societăţii civile de la Chişinău. Fostul ministru al mediului, liberalul Valeriu Munteanu cere autorităţilor moldoveneşti "să abandoneze politica dublelor standarde și să-l declare neîntârziat pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin persona non grata pentru Republica Moldova."

Atitudinea manifestată de Rogozin faţă de Moldova şi instituţiile statulu este condamnată şi de către fostul viceministru de Interne Ghenadie Cosovan, acum preşedinte al Asociaţiei "Credinţă Patriei".

Aşa cum vicepremierul rus s-a lăudat încă acum câţiva ani că a luptat de parte separatiştiştilor şi a creat detaşamente de mercenari în timpul războioului de pe Nistru, Cosovan şi alţi veterani au protestat săptămâna trecută la Aeroport, acolo unde urma să ajungă Rogozin cu avionul, însă a făcut cale întoarsă din cauza interdicţiei impuse de România.

Nu doar în Moldova, dar şi în Rusia, Rogozin este condamnat pentru declaraţiile şi atitudinea sa şovină şi xenofobă faţă de alte etnii decât cele slave.

În anul 2005, partidul său "Rodina" a fost eliminat din cursa electorală pentru primăria Moscovei, din cauza unui spot care incita la ură interetnică. În filmuleţ apărea chiar Rogozin, care sugera că emigranţii caucazieni ar fi gunoi.

Ulterior, Rogozin şi-a moderat discursul xenofob, însă este cunoscut pentru comportamentul excentric şi declaraţiile necontrolate. După ce, din cauza interdicţiei României, nu a reuşit să ajungă la Tighina, pentru a marca 25 de ani de activitate a pacificatorilor ruşi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Rogozin i-a numit "ticăloşi" pe oficialii români, pe care i-a ameninţat cu o ripostă, în postări pe tweeter şi facebook. După ce a fost taxat de Ministerul de Externe de la Bucureşti, vicepremierul rus şi-a şters mesajele cu ameninţări.

Lasă un comentariu