S-a scumpit carnea. Prețurile la Carnea de porc s-a majorat în ultima lună cu 10 la sută

Embed:

Carnea de porc s-a scumpit cu 10 la sută. Importatorii susţin că majorarea era inevitabilă după ce Guvernul a interzis importurile din Ucraina şi alte ţări afectate de pesta porcină.

Majorarea afectează nu doar cumpărătorii, dar şi procesatorii, care spun că au fost nevoiţi să crească preţurile pentru mezeluri cu  5%. Fermierii recunosc că au recurs la scumpiri, însă susţin că această situaţie are loc în toate ţările europene.

Petru Moraru din raionul Hânceşti creşte peste 4.200 de porci. Bărbatul susţine că din cauza pestei porcine, mulţi producători au micşorat șeptelul de animale, iar, din această cauză, au crescut şi preţurile.

Dacă până acum, fermierii vindeau kilogramul de carne de porc cu 30 de lei, acum porcii vii se vând cu 40 de lei pentru un kilogram. 

" S-au ridicat preţurile la toate şi la medicamente. De aceea se scumpeşte în totalitate. Dacă anterior, se aducea un purcel de 25 de kilograme cu până la 80 de euro, azi trebuie să-l aduci cu până la 110 euro", a spus fermierul Petru Moraru.

Fermierul spune că procesatorii nu sunt interesaţi să cumpere carne de la producătorii autohtoni, întrucât s-au obişnuit să o importe la un preţ mai mic.

"De acolo se aduce cea mai ieftin bineînţeles şi nu calitatea care este necesară. Dacă vor colabora procesatorii cu noi, producătorii, pe viitor nu ar fi aşa probleme", a mai adăugat fermierul Petru Moraru.

Preşedintele Patronatului Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii, Sergiu Grădinaru susţine că procesatorii ar putea majora preţurile cu până la 25 la sută.

"Situaţia este fără precedent, noi nu am mai avut asemenea preţuri la materia primă. Avem preţ la producătorii noştri de carne egal cu preţul cărnii din Germania, adusă de la 2.000 de km cu TIR-UL , cu taxe vamale, accize şi TVA adăugate", a menționat președintele patronatului, Sergiu Grădinaru.

Astfel, procesatorii speră că va fi majorată cota de import pentru a diversifica piaţa de materie primă, în caz contrar preţurile vor continua să crească.

"Dacă aşa vor derula lucrurile cred că majoritatea procesatorilor vor fi nevoiţi să majoreze preţurile cu până la 25 la sută", a mai adăugat președintele patronatului, Sergiu Grădinaru.

La piaţă, un kilogram de carne de porc costă între 75 şi 90 de lei.

Pentru a echilibra preţurile Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor a decis să organizeze periodic şedinţe cu producătorii şi procesatorii.

Lasă un comentariu