S-au unit împotriva noului primar. Socialiştii şi liberalii au criticat dur decizia lui Grozavu

Embed:

Numirea Silviei Radu în funcţia de primar interimar al Capitalei a fost criticată dur de socialişti şi liberali. Aceştia au declarat că vor ataca decizia în instanţă, pentru că ar fi neconstituţională. 

Deşi sunt duşmani politici, se pare că, astăzi, socialiştii şi liberalii au făcut front comun.

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, Nistor Grozavu nu avea dreptul să numească viceprimarii și, mai ales, un nou primar interimar, întrucât nu ar fi deţinut toate atribuţiile unui edil.

Mai mult, funcţia de primar interimar nici măcar nu figurează în legea cu privire la statutul municipiului Chişinău.

Pe de altă parte, socialiștii spun că liberalii au căzut în propria capcană atunci când, în 2016, au extins atribuţiile primarului, pentru a-i permite să numească viceprimarii.

Atât socialiştii, cât şi liberalii, spun că vor ataca în judecată decizia lui Grozavu de a o numi pe Silvia Radu în scaunul de primar interimar.

Conducerea PL a mai menţionat că deputații liberali vor cere interpretarea Constituției, pentru a clarifica dacă un edil interimar poate să preia în totalitate atribuțiile primarului general.

"Vom merge pe calea juridică, aşa încât să demonstrăm că toate aceste dispoziţii, începând de la includerea în ordinea de zi a domnului Grozavu prima dată la consiliu şi a doua oară şi numirea astăzi de viceprimar. Şi uitaţi-vă cu câtă neruşinare, obrăznicie, un om care este certat grav cu legea vine şi vrea cică să facă dreptate în Chişinău", a declarat președintele PL, Mihai Ghimpu.

Cu toate acestea, Mihai Ghimpu susţine că are o părere bună despre Silvia Radu.

"Eu cunosc această doamnă. Ne-am întâlnit. Am avut întâlniri chiar aici la sediu cu conducerea din Spania Union Fenosa şi la telefon, adică am avut o relaţie foarte bună. Îmi pare rău, dar e decizia dumneaei", a mai adăugat președintele PL, Mihai Ghimpu.

"Nicăieri nu este scris că primarul interimar, care este cercetat penal şi care şi-a recunoscut vina, are dreptul să numească un nou primar interimar şi viceprimarii municipiului Chişinău. Vom pregăti o adresare în judecată pentru anularea acestor dispoziţii privind numirea în funcţie a Silviei Radu şi a domnului Codreanu", a menționat consilierul municipal PSRM, Alexandr Odințov.

Până acum, municipiul Chişinău a avut trei primari interimari. Este vorba despre Vasile Ursu, care a exercitat această funcţie timp de doi ani, din 2005 până în 2007. Ulterior, interimatul funcţiei a fost asigurat, timp de cinci luni, de Veaceslav Iordan.

În cel cel de-al treilea caz este vorba despre Nistor Grozavu. Istoria politică a interimatului funcţiilor cheie în stat aproape că a înregistrat Republica Moldova în Cartea Recorurilor. Asta pentru că, din 2009 până în 2012, ţara noastră a fost condusă doar de preşedinţi interimari.

Această funcţie a fost exercitată, consecutiv, de Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu.

Lasă un comentariu