Salam ALTERAT pe tejghele. Oamenii legii au depistat cinci tone de carne fără acte de provenienţă

Embed:

Mezeluri alterate şi tone de carne fără acte de provenienţă. Toate au fost depistate de oamenii legii în depozitele a două companii specializate în producerea şi comercializarea salamurilor.

Potrivit ofiţerilor de investigaţie, o parte din produse, care ajungea pe mesele moldovenilor, era adusă în ţară ilegal prin regiunea transnistreană. Schema frauduloasă activa de aproape doi ani, iar poliţiştii au identificat deocamdată trei persoane implicate în gestionarea acesteia.

În urma percheziţiilor, s-au depistat şi peste șapte milioane de lei necontabilizate.

"Sunt vizaţi mai mulţi agenţi economici care activează pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi compania care nemijlocit produce şi comercializează mezeluri şi semifabricate din carne.Companiile vizate gestionează o schemă frauduloasă fără contabilizarea operaţiunilor economice, bunurilor de plată", a spus şeful Secţie Penală DP Chişinău, Veaceslav Manole.

Mezelurile care ajungeau pe rafturile magazinelor sau pieţelor din ţară erau produse din carne alterată. Mai mult, pentru prepararea acestora a fost folosită şi carnea animalelor bolnave sau moarte.

"Materia primă care era folosită la confecţionarea mezelurilor era procurată atât de la producători autohtoni, cât şi de peste hotare. Peste 5 mii de kilograme fără documente şi peste 20 mii kilograme de produs care urma sa fie prelucrat", a afirmat şeful Direcţiei Investigare Fraude Economice a INI, Alexei Bacoș.

Condiţii neigienice în încăperile unde se păstrau produsele, saci cu carne fără termen de valabilitate, dar şi etichetarea produselor cu data de fabricare cu ziua următoare. Sunt câteva dintre încălcările care au fost depistate de specialiştii Centrului de Sănătate Publică la cele două întreprinderi care aparţin bănuiţilor.

Specialiștii susțin că agenții economici foloseau substanțe chimice pentru prelucrarea cărnii alterate.

"Rezultatele de laborator, care sunt încă prealabile, au arătat că 21 de probe sunt pozitive la indicatorii microbiologici. A fost depistat depăşirea normei de nitriţi şi fosfaţi", a spus şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

Investigaţiile în acest caz continuă, iar dacă vor fi găsite vinovate persoanele bănuite riscă până la şase ani de închisoare.

Lasă un comentariu