Salarii mai MARI. Angajaţii ministerelor vor primi lunar peste 10.000 de lei

Embed:

Mai puţini angajaţi, dar mai bine plătiţi. Salariile medii ale funcţionarilor din ministerele nou formate vor depăşi suma de 10 mii de lei. În schimb, ei vor trebui să muncească mai mult și să fie mai eficienți. Ieri au fost aprobate noile regulamente de funcționare a celor nouă ministere formate în urma reformei Guvernului, care prevăd, printre altele, reduceri de personal de până la 50 la sută. 

"În unele ministere aceste reduceri se oscilează în jurul cifrei de 50 la sută din toţi angajaţii, medie a r fi aproximativ în jur de 40-42 la sută, în unele cazuri salariile vor putea fi dublate, noi am făcut anumite calcule şi pot să vă spun ca salariile medii în toate ministerele, medie, vă atrag atenţie, vor depăşi cifra de 10 mii de lei. Cineva va primi un pic mai mult, cineva - un pic mai puţin", a afirmat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

Premierul Pavel Filip este convins că, în urma reformei, în ministere vor rămâne doar cei mai buni specialişti. 

"Nu este vorba despre o simplă majorare de salarii pentru funcţionarii care lucrează în instituţiile centrale, este vorba ca noi vom economisi din sursele de salarii pe care le-a avut până acum la dispoziţie Guvernul. Scopul este nimic altul decât fortificarea institutiilor statului", a declarat premierul Pavel Filip.

În urma reformei Guvernului, numărul ministerilor a fost redus de la 16 la nouă. Reforma mai presupune şi depolitizarea ministerelor, astfel adjuncţii ministrului vor fi înlocuiţi cu secretari de stat. Potrivit regulamentelor aprobate, în cadrul ministerelor vor activa câte un ministru, un secretar general şi câţiva secretari de stat, numărul cărora va varia.

Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar şi cel al Economiei şi Infrastructurii, vor avea câte cinci secretari de stat.

Cu câte unul mai puţin vor fi la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Finanțelor şi la Ministerul de Interne.

Cei mai puţini secretari de stat vor fi la Ministerul de Externe, unde vor activa trei, şi la Justiţie şi Apărare, unde vor fi câte doi. Aceştia vor fi angajaţi prin concurs, care va fi anunţat, în scurt timp.

Lasă un comentariu