Scade rata inflaţiei. Rata medie a inflaţiei în 2017 va fi de 6,5 procente

Embed:

Rata inflaţiei este în uşoară scădere. Banca Naţională a revizuit rata medie anuală a inflaţiei pentru acest an. Astfel, ea va fi de 6,5 procente, faţă de 6,8 la sută cât a fost prognozat în primul trimestru al anului. Asta chiar dacă în trimestrul doi inflaţia a crescut, iar în trimestrul trei al acestui an va atinge valoarea maximă de 7,4 la sută. Datele se află într-un nou raport al Băncii Naţionale.

"Zăpezile din 20, 21 aprilie au afectat categoria de preţuri fructe şi legume proaspete. Am început anul cu o corecţie importantă la preţurile serviciilor medicale, energia electrică, energia termică, apă caldă. Preţurile la energia mondială au crescut. Tot a contribuit la mărirea inflaţiei la noi în ţară suntem o ţară importatoare de energie", a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea.

Pentru anul viitor, Banca Naţională prognozează o rată medie anuală a inflaţiei de 4,4 procente. Cea mai mică valoare, de 3,5 la sută, se va înregistra la sfârşitul anului 2018 și la începutul lui 2019. Comparativ cu cifrele anterioare, valorile ratei medii anuale a inflației sunt mai mici cu 0,3 puncte procentuale pentru acest an și cu 0,7 procente  pentru anul viitor.

Lasă un comentariu