Scandal în biserica din localitatea Dereneu. Preotul din sat nu este lăsat să oficieze slujbe în lăcaş

Embed:

O singură biserică cu două slujbe oficiate concomitent. S-a întâmplat, astăzi, în satul Dereneu, raionul Călărași, unde a izbucnit un scandal după ce preotul din localitate a ales Mitropolia Basarabiei. Acesta a fost nevoit să oficieze slujba într-o anexă, întrucât în sat a fost delegat alt preot al Mitropoliei Moldovei. 

Marin Florin este de 27 de ani preot la biserica din satul Dereneu, raionul Călăraşi. Lăcaşul sfânt îi este nu doar loc de muncă, ci şi loc de trai. Preotul locuieşte împreună cu familia într-o casă din curtea bisericii. El spune că a ales anul trecut Mitropolia Basarabiei pentru că nu mai putea achita taxele impuse de către Mitropolia Moldovei.

"Am trecut din cauza fărădelegilor și păcatelor care se întâmplă în biserica Chișinăului. Eram impuși în fiecare lună să dăm o cotă de bani. Preotul dacă vrea să ia o parohie, îi dă protopopului zece mii de euro și protopopul îi dă mitropolitului sau episcopului așa bani", a spus preotul Marin Florin.

Preotul crede că toate problemele au început din cauza transferului. Duminica trecută, un grup de oameni a spart lacătul de la ușa bisericii şi nu i-au permis să oficieze slujbe. El și-a așteptat enoriașii într-o anexă a bisericii, chiar dacă afirmă că a fost ameninţat în repetate rânduri.

"Sunt amenințat de multe ori cu moartea, că voi fi omorât și eu și primarul. Amenințările au început de când am trecut comunitatea creștină la Mitropolia Basarabiei. Au spart ușa bisericii, avem date și la poliție", a afirmat preotul Marin Florin.

Unii dintre enoriaşi sunt indignaţi că preotul nu poate intra în lăcaşul de cult.

De partea cealaltă, oamenii, care au asistat la slujba oficiată în lăcaşul de cult afirmă că Mitropolia Basarabiei nu promovează idei creștine.

Slujba oficiată în biserică s-a încheiat cu o adunare. În timpul acesteia, accesul altor persoane a fost interzis.

Potrivit secretarului Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, mulţimea a votat ca Marin Florin să nu mai poată sluji în biserică, iar locul lui să fie luat de alt preot.

"Cei care și-au instituit o comunitate religioasă la Mitropolia Basarabiei au tot dreptul în localitatea dată să se ducă și să-și construiască o biserică. După acte biserica dată este a Mitropoliei Moldovei", a zis secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Vadim Corostinschii.

Marin Florin a mai fost acuzat că a furat icoane și cărți vechi.

Primarul localității susţine că mulţi dintre cei care au votat sau care au blocat oficierea slujbelor nu sunt din sat.

"Sunt foarte multe persoane străine aduse chiar și din satul vecin. Lumea ne spune că se plătesc cetățenii și ne spune că sunt aduși organizat cu transport la biserică", a spus primarul satului Dereneu, Elena Oaserele.

Autorităţile locale au sesizat organele de drept în acest caz. În satul Dereneu locuiesc peste 1.300 de oameni.

Lasă un comentariu