Scandal în Parlament. În 9 mai va fi sărbătorită şi Ziua Victoriei şi a Europei

Embed:

Ziua de 9 mai este deja de câţiva ani mărul discordiei în Moldova. Astăzi, însă, deputaţii au pus punct dilemei. Astfel în data de 9 mai, în Moldova, vor fi sărbătorite  concomitent Ziua Victoriei şi Ziua Europei. Decizia s-a lăsat cu scandal şi replici dure, iar socialiştii şi comuniştii au părăsit nemulţumiţi sala de şedinţe. Aleşii care au rămas au votat unanim iniţiativa.   

"Fiindcă este clar că, dacă noi o să dorim, o să fie o zi bună pentru Republica Moldova, care împacă lumea, împacă oamenii în vârstă şi împacă tineretul. Noi, de exemplu, Partidul Democrat, pe data de nouă o să fim la memorial şi tineretul nostru, organizaţia, dacă va dori să facă în parcuri sărbătoare, care este problema?", a spus deputatul PDM, Dumitru Diacov.

"Pe calea acestor iniţiative, noi oferim tuturor cetăţenilor ţării dreptul şi posibilitatea să sărbătorească şi Ziua Victoriei, de la 1945, şi Ziua de 9 mai, Ziua Europei, care a intervenit cu câţiva ani mai târziu", a menționat deputatul PDM, Marian Lupu.

"Precum au zis şi colegii anterior, este vorba doar despre introducerea unui nou eveniment în hotărârea privind zilele de comemorare şi zilele nelucrătoare în Republica Moldova. Noi nu modificăm niciun eveniment din cele care sunt", a comentat deputatul independent, Mihaela Spatari.

Deputaţii din opoziţie i-au acuzat pe autorii iniţiativei că încearcă să înlocuiască ziua Victoriei cu cea a Europei.

"Considerăm că este un lucru absolut inutil, majoritatea cetăţenilor, sute de mii de cetăţeni, de nouă mai, sărbătoresc Ziua Victoriei este o bună tradiţie a societăţii merită să o păstrăm şi să o dezvoltăm", a afirmat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

"Propunerea este nu de a înlocui Ziua Victoriei, propunerea este de a complimenta ziua de 9 mai cu o altă zi. De aceea, nu este vorba de înlocuire şi, vă rog frumos, să nu duceţi în eroare nici colegii şi nici publicul", a specificat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Analiştii politici sunt de părere că în această zi poate fi o sărbătoare dublă.

"Ziua Victoriei şi Ziua Europei nu sunt sărbători divergente, dimpotrivă, între ele există o legătură indisolubilă. În România chiar trei sărbători sunt într-o zi. La acestea două se mai adaugă şi Ziua Independenţei", a precizat analistul politic, Petru Bogatu.

Lasă un comentariu