Scrutin decisiv în Franţa. Cetăţenii votează, astăzi, un nou preşedinte

Scrutin decisiv în Franţa. Cetăţenii sunt chemaţi, astăzi, la urne pentru a alege un nou preşedinte, dar şi viitorul statului. Francezii vor decide dacă ţara lor va rămâne în Uniunea Europeană sau va urma exemplul Regtului Unit. Până la această oră, peste 70 la sută dintre cei aproximativ 48 de milioane de alegători și-au exercitat dreptul la vot.

Potrivit presei franceze, patru dintre cei 11 candidaţi la funcţia de preşedinte au şanse reale să ajungă în al doilea tur de scrutin. Unul dintre favoriţi este Emmanuel Macron. Politicianul s-a prezentat la urne alături de soţia sa, Brigitte.

"Vreau să vă doresc tuturor o duminică frumoasă şi un scrutin liniştit. În aceste timpuri, este important să-ţi exerciţi dreptul la vot, oricine ai fi. Cea mai mare dorinţă a mea este ca toată lumea din ţară să iasă la vot", a declarat candidatul organizaţiei civice "En Marche!", Emmanuel Macron.

La vot a mers şi contracandidatul lui Macron, președintele Frontului Naţional, Marine Le Pen. Admirată de unii şi criticată de alţii, Le Pen este printre candidaţii cu şanse mari de a accede în turul doi.

Scrutinul nu s-a trecut fără incidente. La doar câţiva metri de secţia în care a mers să voteze Marine Le Pen, mai multe activiste au protestat cu bustul gol, purtând măşti cu chipul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Femeile au fost imediat reţinute.

Rezultatele preliminare ale scrutinului vor fi anunţate abia mâine dimineaţa. 

Lasă un comentariu