Alla Mîndîcanu: Reforma electoral va schimba situaţia din ţară

Embed:

Parlamentul a pierdut încrederea cetăţenilor, din motiv că actualul sistem electoral prevede o piramidă verticală a puterii. Modificarea procedurii de alegere a deputaţilor, indiferent de cine va câștiga scrutinul din 2018, ar schimba complet situaţia din ţară, peste patru ani.

Declaraţia a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Consiliului Coordonator al Diasporei, Alla Mîndîcanu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. 

"Susțin cu tărie că noi avem nevoie de reforma electorală și nu contează care din ele – că-i proporțional, cum spun eu, dar pe circumscripții, cum e acum. E suficient să facă un singur lucru: să introducă circumscripțiile. Și chestia asta strică verticala puterii și începe să-l vadă cetățeanul pe propriul lui deputat, nu pe toți o sută pe care nu-i știe", a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Coordonator al Diasporei, Alla Mîndîcanu.

Reprezentanta Consiliului Coordonator al Diasporei consideră că un nou sistem electoral va responsabiliza parlamentarii.

"Sistemul de circumscripții permite relația directă dintre alegător și deputat și dă posibilitatea să monitorizeze activitatea acestuia. Dar nu cum e acum. Acum nu-i poți monitoriza și nu-i poți trage la răspundere", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Coordonator al Diasporei, Alla Mîndîcanu.

Alla Mîndîcanu, care de mai mulţi ani locuieşte în Canada, susţine că în ţara noastră se exagerează rolul diasporei la alegeri.

"În Canada, dacă tu ai plecat de mai mult de cinci ani și nu ai declarat că vii înapoi, nu mai ai dreptul să votezi. România nu permite votul cu pașaportul expirat. Să nu aștepte nimeni că diaspora va decide soarta alegerilor. Soarta alegerilor se decide aici.Vrei să fii în lista de partid pe diasporă? Vino acasă, lucrează în rând cu toți, câștigă-ți locul tău", a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Coordonator al Diasporei, Alla Mîndîcanu.

Proiectul de lege privind sistemul electoral mixt a fost votat în prima lectură, la începutul lunii mai. Documentul prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni. Proiectul a fost expertizat de Comisia de la Veneţia, iar, în prezent, au loc dezbateri publice.

Lasă un comentariu