Se fură ca în codru. În 2017 s-au înregistrat 1.304 cazuri de defrişări ilegale, iar statul a suferit pejudicii de milioane de lei

Embed:

Se fură ca în codru, la propriu, în pădurile şi fâşiile forestiere din ţară. Pe parcursul anului trecut, sute de copaci au fost tăiaţi ilegal, iar statul a suferit prejudicii de milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Ecologic de Stat, în sezonul rece, cazurile de defrişare ilegală cresc de câteva ori.

Pentru a păzi arborii de hoţii de lemne, poliţiştii, silvicultorii şi inspectorii ecologici patrulează aproape non-stop în pădurile din ţară. 

Ecologiştii susţin că, în cele mai multe dintre cazuri, hoţii de lemne taie copaci din fâşiile forestiere din preajma localităţilor. Un caz recent a avut loc în apropierea satului Vatra din raionul Străşeni.

O porţiune din această perdea forestieră a fost defrișată acum aproximativ două săptămâni. Până la sosirea inspectorilor ecologici, hoţii de lemn au reuşit să doboare 6 arbori maturi.

"Dacă se vede aici în imagini, practic toţi copacii au fost defrişaţi. Persoana respectivă a achitat paguba integral şi benevol", a spus inspectorul ecologic, Iulian Conovali.

Se fură la greu şi din păduri. Reprezentanţii Ocolului Silvic din Străşeni spun că, în timpul iernii, patrulează mai intens zonele împădurite.

"Am avut 7 cazuri de tăieri ilicite de arbori unde au fost cauzat un prejudiciu de 123 de mii de lei", a menționat inginerul silvic şef al întreprinderii Silvice Străşeni, Sergiu Chihai.

În perioada rece, pădurarii, ajutaţi de poliţişti şi inspectorii ecologici, efectuează controale şi pe şoselele naţionale. În ultimile luni, doar în raionul Străşeni au fost confiscaţi peste 30 de metri ster de lemn de la transportatorii care nu au putut prezenta actele de provenienţă.

"Poliţia lucrează cu materialul, cu contravenienţii, ca să le dovedească că acestea îs furate şi să primească decizie. Până când nu primeşte decizia, noi nu eliberăm de aici producţia lemnoasă", a precizat inginerul de pază şi protecţia pădurii, Străşeni, Gheorghe Staver,

Pe parcursul anului trecut, ecologiştii au documentat peste 1.300 de cazuri de defrişare ilegală a copacilor.

"Vreau să vă zic că anul 2017 au fost înaintate recuperări de prejudiciu în sumă de circa 5 milioane de lei, dintre care 50 de procente s-a recuperat", a afirmat şeful adjunct, Inspectoratul Ecologic de Stat, Vadim Stângaci.

Potrivit datelor poliţiei, de la începutul sezonului rece, peste 300 de persoane au fost amendate pentru defrişări ilicite.

Lasă un comentariu