Secetă extremă în Portugalia. 80% din teritoriul ţării, sub avertizare de arşiţă severă

Embed:

Portugalia este afectată de cea mai severă secetă din ultimii 20 de ani. Potrivit autorităților de la Lisabona, 80 la sută din teritoriul țării se află sub avertizare de arșiță severă sau extremă. Meteorologii lusitani consideră că de vină ar fi încălzirea globală.

"Sudul țării și Portugalia, în general, suferă de o secetă extremă. Uscăciunea a făcut ca cele mai mari bazine acvatice, din care se ia apă pentru aprovizionarea cu apă a populației, să ajungă la cele mai scăzute niveluri", a spus reprezentantul Agenţia de
Aprovizionare cu Apă, Carlos Silva.

Cel mai greu le este agricultorilor și fermierilor. Aceștia spun că în curând nu vor mai avea apă potabilă. Fermierul Antonio Sardinha este în pragul disperării. Fântâna din care acesta se aproviziona cu apă este aproape secată.

"Mai este apă, dar  căldarea atinge deja fundul fântânii. Ultima ploaie a fost una mică, care nu a făcut mare diferență. Din această cauză, ducem lipsă de apă și, implicit, de alte lucruri", a zis fermierul Antonio Sardinha.

Seceta afectează și fauna acvatică. Nivelul mai multor bazine acvatice din Portugalia a scăzut cu până la 90 la sută, iar peștii din ele mor. Țara a mai suferit de câteva ori de astfel de uscăciuni în ultimii 100 de ani, însă autoritățile locale spun că cea din prezent este una dintre cele mai severe.

Lasă un comentariu