Secţia Cardiologie a Institutului Mamei și Copilului reparată din banii românilor. Lucrările au costat peste două milioane de lei

Embed:

Micuţii care sunt trataţi în Secția Cardiologie a Institutului Mamei și Copilului vor beneficia de condiţii mai bune de spitalizare, după ce Secţia a fost renovată. Lucrările de reparaţie au durat patru luni şi au costat peste două milioane de lei, bani oferiți de Guvernul României.

Fiul Mariei Ungureanu a fost diagnosticat cu o malformație la inimă încă la naştere, aşa că, de 15 ani, este nevoit, periodic, să urmeze tratamente. În aceste condiţii, Secţia Cardiologie a Institutului Mamei și Copilului a devenit pentru familia Ungureanu a doua casă. Mama băiatului spune că, după renovare, condiţiile de spitalizare sunt mult mai bune.

"Practic toate încăperile din această secție au fost renovate. Noi avem șapte săli pentru pacienți, avem saloane pentru terapie intensivă. A fost renovate și încăperile pentru personal medical, a meníonat directorul IMC, Sergiu Gladun.

De noile condiţii din Secţie sunt mulţumiţi şi angajaţii medicali.

La inaugurarea Secţiei au participat ambasadorul României în ţara noastră, Daniel Ioniță, și ministrul Sănătății, Stela Grigoraș. 

"Am putut cu toții să aducem daruri frumoase pentru copii din Republica Moldova și pentru personalul medical, care lucrează aici, pentru pacienții și cetățenii Republicii Moldova, care venind în spital au evident o problemă, însă este important să plece de aici cu speranță", a precizat ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță.

"Este un proiect foarte important pentru această instituție. Secția de cardiologie este o secție absolut unicală pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova. Este absolut vitală pentru copii cardiaci", a zis ministrul Sănătății, Stela Grigoraș.

Secția Cardiologie are o capacitate de 25 de pacienți, iar, anual, aici sunt tratați aproximativ o mie de copii.

De condiţii mai bune de spitalizare vor beneficia de acum în colo şi femeile care se tratează în Secţia Ginecologie Aseptică a Spitalului Clinic Municipal numărul 1. Pentru reabilitarea Secţiei din bugetul municipal s-au cheltuit aproape 2,4 milioane de lei.

"Totul a fost renovat. Tencuiala dată jos, pereţii, podeaua, tavanul, iluminatul, reţelele electrice, termice. Tot, tot a fost schimbat. Am vrut ca să fie o secţie dintre cele mai bune şi lucrul ista s-a întâmplat", a firmat şeful Direcţiei Sănătate, Primăria mun. Chişinău, Mihai Moldovanu.

De asemenea, Secţia a fost dotată cu mobilier în valoare de peste 200 de mii de lei. Banii au fost alocaţi din fondul de rezervă al spitalului.

"Absolut în toate saloanele s-a schimbat mobilierul, s-a renovat o parte din paturi pentru pacienţi, s-au îmbunătăţit şi condiţiile pentru personal", a precizat directorul Spitalului Clinic Municipal nr. 1, Iurie Dondiuc.

În fiecare salon din Secţie a fost instalat câte un buton de alarmă, pe care pacientele îl pot apăsa atunci când au nevoie de ajutorul unei asistente medicale.

Anual, aici sunt tratate aproximativ 2500 de femei. În acest an, în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr.1 au fost renovate cinci Secţii, iar anul viitor vor fi reparate altele patru. În acest scop, din bugetul municipal urmează să fie alocate peste şapte milioane de lei.

Lasă un comentariu