Şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, amânată. Premierul şi preşedintele Parlamentului nu au vrut să participe la şedinţa convocată de şeful statului

Embed:

Şedinţa de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, convocată de şeful statului, Igor Dodon, a fost amânată din lipsă de cvorum. Asta pentru că președintele Parlamentului, prim-ministrul şi mai mulţi membri ai Guvernului au refuzat să participe. Speakerul Andrian Candu a declarat, la un briefing de presă, că unele subiecte incluse pe ordinea de zi a întrunirii ţin de competenţa cabinetului de miniştri şi nu a preşedintelui. 

Andrian Candu a menţionat că subiectul ce ţine de Dmitri Rogozin este unul consumat şi susţine că guvernarea nu îşi doreşte ca şedinţele Consiliului Suprem de Securitate să devină un instrument al confruntărilor geopolitice.

"Pe agenda de astăzi a CSS sunt mai multe subiecte, care considerăm că ţin doar de competenţa Guvernului şi nu sunt de competenţa CS şi nu sunt de competenţa preşedintelui Dodon. Unul din subiecte, care considerăm că nu are de ce să fie discutat la nivelul CSS ţine de decizia Guvernului de a-l declara pe vicepremierul federaţiei Rusei, Dmitri Rogozin, persoana non grata", a afirmat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Replica lui Igor Dodon nu s-a lăsat aşteptată.

"Ministerul de Externe trebuia să vină la Consiliul Superior de Securitate să informeze ce a stat la baza unei astfel de iniţiative. Este vorba de reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru Transnistria", a zis preşedintele ţării, Igor Dodon.

Şeful statului a mai declarat că va modifica componenţa Consiliului Suprem de Securitate, în cazul în care preşedintele Parlamentului şi premierul vor continua să lipsească de la şedinţe. Constituționaliștii spun, însă, că preşedintele ţării nu-i poate exclude.

"E absolut lipsit de logică şi absurd chiar. În componenţa CSS sunt membri de drept sau din oficiu, în mod obligatoriu, preşedintele Parlamentului, preşedintele Guvernului, cei care sunt membri de drept sau din oficiu. Nu poate sa fie modificat fără modificarea regulamentului", a afirmat constituţionalistul Nicolae Osmochescu.

Potrivit lui Osmochescu, documentul care se referă la componența Consiliului Suprem de Securitate nu poate fi modificat la inițiativa președintelui. Deciziile de acest gen sunt luate de Parlament și Guvern. Unii analiști politici cred că Igor Dodon face jocul Rusiei, care ar vrea să destabilizeze situația din ţara noastră.

"Modul în care șeful statului a convocat CSS dovedește că el și-a depășit prerogativele. Este un lucru absolut incalificabil că nimeni altul decât şeful statului pune umărul la ruperea echilibrului social din RM, că șeful statului, de fapt, se manifestă ca o ordinară slugă a rușilor", a afirmat analistul politic Petru Bogatu.

Bogatu mai afirmă că astfel de acțiuni creează o dualitate la nivel național, atunci când președintele are o părere diferită de cea exprimată de reprezentanții Parlamentului și Guvernului, iar acest lucru creează confuzie şi pe plan extern.

Subiectul va fi analizat la "Cronica lui Bogatu", sâmbătă seară, imediat după Primele Ştiri.

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a fost declarat persona non grata în Moldova la începutul acestei luni. Decizia a fost luată de Guvern, la propunerea ministrului de Externe, Andrei Galbur, care a menţionat că oficialul rus a făcut, în ultima perioadă, mai multe declaraţii defăimătoare la adresa ţării noastre.

Lasă un comentariu