Şedinţa CSS, boicotată. Andrian Candu, Pavel Filip, Alexandru Jizdan şi Eugen Sturza nu s-au prezentat la întrunire

Embed:

Şedința Consiliului Suprem de Securitate, convocată, astăzi, de şeful statului, Igor Dodon, a fost boicotată. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, şi cel al Apărării, Eugen Sturza, nu s-au prezentat la întrunire. Pentru a avea cvorumul necesar, preşedintele ţării a modificat componența Consiliului, în care a inclus mai mulți consilieri de-ai săi și pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Constituţionaliştii susţin că hotărârea este ilegală.

"Pentru a preîntâmpina boicotul din partea unor instituții, care impune riscuri referitor la funcționalitatea CSS, componența a fost modificată, ceea ce ne-a permis, astăzi, în condițiile când unii membri ai CSS nu au participat la ședință, să avem cvorumul necesar pentru ca ședința să fie deliberativă", a declarat şeful statului, Igor Dodon.

Potrivit experţilor constituționali, convocarea Consiliului Suprem de Securitate în noua componență este ilegală, deoarece decretul emis de Igor Dodon nu a fost publicat în Monitorul oficial, respectiv, hotărârile luate nu au valoare juridică.

"Pentru că nu au participat la acest Consiliu de Securitate, numiți-l cum doriți primele persoane în stat. Niciun Consiliu de Securitate nu este viabil și în fond nu este nici legal dacă din ele nu fac parte reprezentanții celor celor trei puteri ale statului: puterea legislativă este reprezentată de președintele Parlamentului, puterea executivă este reprezentată de prim-ministru al Guvernului", a afirmat expertul constituţional Nicolae Osmochescu.

Boicotul vine după ce, ieri, liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, a îndemnat conducerea Guvernului și a Parlamentului să nu participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Printre motivele invocate de preşedintele PDM se numără faptul că membrii Consiliului nu au primit ordinea de zi a ședinței și faptul că sunt discutate subiecte care nu țin de competența structurii. Un alt motiv este faptul că ședința a fost convocată în ziua în care se știa că primele persoane din stat sunt plecate peste hotare.

Între timp, președintele ţării a anunțat că a discutat cu noii membri ai Consiliului mai multe subiecte, printre care raportul final privind frauda bancară, realizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, prezentat de reprezentanţii Băncii Naționale. Potrivit lor, documentul, care conţine date privind urmărirea resurselor financiare sustrase, va fi transmis săptămâna viitoare anchetatorilor.

"Am fost informați că în jur de un miliard de lei au fost recuperate. Informația referitor la sechestre, active pe bilanț, pe extrabilanț în jur de circa trei miliarde. Există șanse reale că în jur la patru miliarde jumate ar putea fi recuperate pe parcursul acestui an în caz dacă vor merge procedurile de licitații a activelor sechestrate", a spus şeful statului, Igor Dodon.

Potrivit procurorilor, cel puțin 600 de milioane de dolari au fost sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială între anii 2012-2014. Banii erau împrumutați unor companii controlate de primarul oraşului Orhei, Ilan Șor, care ulterior îi transferau în două bănci din Letonia. O parte dintre mijloacele financiare se întorceau în instituţiile bancare din ţara noastră, pentru ca să fie restituite anumite credite, iar schema să poată continua. Restul banilor ajungeau pe conturi offshore din Belize şi Panama.

Lasă un comentariu