Sediu european. Palatul Justiţiei din Ungheni este gata în proporţie de 90%

Embed:

Condiţii europene pentru judecătorii din raioanele Ungheni şi Nisporeni. Magistraţii se vor muta într-un nou sediu până la sfârşitul anului. Construcţia Palatului Justiţiei din Ungheni este pe ultima sută de metri.

Lucrările au durat trei ani şi au costat aproape 60 de milioane de lei. Autorităţile spun că instituţia va fi cea mai modernă din ţară.

Nu doar magistraţii, ci şi învinuiţii care vor fi aduşi la Palatul Justiţiei din oraşul Ungheni se vor bucura de condiţii europene. 

Pentru deţinuţi sunt pregătite patru camere speciale dotate cu sistem de încălzire prin pardoseală şi sistem sanitar modern. Constructorii nu ştiu deocamdată ce mobilă va fi instalată în interior. De aici deţinuţii vor fi duşi în sala de judecată pe o scară securizată ferită de ochii lumii.

Sediul noii judecătorii are şase nivele şi o suprafaţă de 4.400 de metri pătraţi. Sălile pentru şedinţe sunt spaţioase, dotate cu mobilier modern şi camere de supraveghere. Totodată, există o sală specială pentru avocaţi şi una pentru presă.

"În clădirea dată, avem 8 săli de judecată, patru pentru cauze civile şi patru pentru penale. Avem două săli mari şi două săli mai mici", a afirmat preşedintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu.

Constructorii dau asigurări că lucrările vor fi gata până la sfârşitul anului. 

"Mai avem careva finisări, foarte puţin. Lifturile acum se termină. A mai rămas pardoseala la primul nivel, la cota zero şi numai pe afară a mai rămas pavajul. Ventilaţia este 98 de procente gata, încălzirea e gata", a menționat dirigintele de şantier Ion Gălușcă.

Judecătorii care vor activa în noul sediu sunt mulţumiţi de condiţii.

"Atât birouri separate procurorilor, avocaţilor, săli separate colegiilor civile şi colegiile penale. Condiţiile care sunt create foarte mult influenţează şi asupra lucrului judecătorilor", a spus judecătorul din Nisporeni, Mihai Olinici.

"Se crează condiţii foarte bune. Este loc pentru presă, sunt create condiţii pentru persoane cu dizabilităţi. Eu cred că va fi o instanţă cea mai modernă din Republica Moldova", a spus preşedintele CSM, Victor Micu.

În instanţa de la Ungheni vor activa şi judecătorii de la Nisporeni.

Autorităţile spun că reforma va îmbunătăţi calitatea serviciilor, iar dosarele vor fi soluţionate mai rapid.

Sunt însă şi avocaţi nemulţimiţi. Şi asta pentru că vor fi nevoiţi să parcurgă o distanţă mai mare până la judecătorie.

Reprezentanţii CSM au spun însă că avantajele sunt mult mai numeroase.

"Minusuri numai din punctul de vedere că clar distanţa se va mări şi pentru judecători şi pentru personal şi pentru justiţiabili. Efectul legii a fost ca judecătorul să fie specializat. Va examina dosare mai rapid şi mai corect", a zis preşedintele CSM, Victor Micu.

Lucrările de construcţie a Palatului Justiţiei din Ungheni au costat 60 de milioane de lei.

Până în 2027, urmează să fie gata şi sediile noi ale celorlalte 14 judecătorii regionale.

Valoarea totală a proiectului de reorganizare a instanţelor de judecată este de 1,8 miliarde de lei.

Lasă un comentariu