Seniori la volan. Tot mai mulţi oameni din Moldova fac şcoala auto la pensie

Embed:

Tot mai mulţi bunici din Moldova aleg să-şi petreacă timpul la pensie activ. Unii dintre ei au curajul să-şi ia permis de conducere după vârsta de 60 de ani, iar Agenţia Serviciilor Publice anunţă că numărul seniorilor care au învăţat să şofeze la pensie a ajuns la 72 în 2017.

Medic de profesie, Georgeta Ureche a decis că vârsta de 67 de ani este ideală pentru a obţine un permis de conducere.

"Fiul meu a obosit fiind la volan şi în acel moment am decis că trebuie să învăţ pentru a-mi lua permisul. Iar data viitoare, îmi voi putea înlocui fiul la volan", a zis pensionara Georgeta Ureche.

Teoria i s-a părut floare la ureche, practica însă i-a cam dat bătăi de cap. Cel mai dificil i-a fost să înveţe cum se schimbă vitezele.

"Iniţial maşina nu este în nici treaptă de viteză. Apăsăm ambreajul după care schimbăm prima viteză. Accelerăm până la o anumită viteză şi trecem în a doua treaptă. Cel mai mult am mers cu 80 de km pe oră. Totuşi menţin viteza de 60 - 70 km", a spus pensionara Georgeta Ureche.

Liubovi Aleabova în vârstă de 60 de ani frecventează o şcoală auto din Capitală. Ea a ajuns aici la insistenţa copiilor.

"Îmi este frică să urc la volan, chiar îmi este frică. Încă va mai trebui să am grijă de accelerator, ambreiaj, de frână, nu îmi imaginez cum va fi. Trebuie de învăţat, dar până la urmă trebuie să fie şi logica implicată în descifrarea indicatorilor", a afirmat pensionara Liubovi Aleabova.

După cunoştinţele obţinute la ore, femeia spune că priveşte cu alţi ochi şoferii, dar şi pietonii. Observă nereguli şi le face observaţie chiar şi fiilor atunci când sunt la volan.

"Acum, când circul cu transportul public observ cum unii traversează neregulamentar, şoferi care ignoră semnalul semaforului. Chiar astăzi veneam la cursuri şi pe strada Grenoble un conducător auto a mers la roşu. Culoarea galbenă a fost schimbată de cea roşie şi el a încălcat", a zis pensionara Liubovi Aleabova.

Profesorii de la şcolile auto spun că în ultimul timp numărul vârstnicilor care vor să obţină un permis de conducere a crescut.

"Vârstnicii mereu au mai multe întrebări. Această categorie susţine examenul cu succes: atât cel intern cât şi cel extern. Întâlnim probleme serioase atunci când ajunge la practică, însă persoanele după 60 de ani sunt mult mai străduitoare şi înţeleg că trebuie să cunoască acele subtilităţi care le vor ajuta în viitor", a spus profesorul la şcoală auto Victor Rusu.

În primul trimestru al anului 2018 au fost eliberate 11 permise de conducere persoanelor care au depăşit vârsta de 60 de ani. Cel mai bătrân şofer începător este o femeie de 67 de ani.

Lasă un comentariu