Susţin votul mixt. Peste 30 de mii de oameni au participat la manifestaţii

Embed:

Mii de oameni s-au adunat astăzi în mai multe raioane ale ţării pentru a cere schimbarea sistemului electoral. Manifestaţiile au adunat 11 mii de cetăţeni la Edineţ şi câte 10 mii la Cahul şi Ialoveni. Artişti cu renume i-au îndemnat pe oameni să ceară Parlamentului să voteze pentru sistemul electoral mixt. Iar analişti politici consideră că oamenii, prin manifestaţiile de astăzi, şi-au exprimat clar dorinţele privind viitorul pe care şi-l doresc. 

"Pentru că ați venit să susțineți și voi o cauză civilă – votul mixt, îl susțin și eu, dragii mei. Vreau Moldova să fie prosperă! Să trăim și să muncim în țărișoara noastră! Să nu slugărim în străinătate pe alții", a spus interpreta, Adriana Ochişanu.

"Este nevoie mai întâi de schimbarea politicii în Republica Moldova. Anume votul mixt consider că este o schimbare spre bine. Asta ne dorim, căci avem nevoie de parlamentari competenţi şi care să aibă mai mare grijă de nevoile cetăţenilor şi nevoile ţării", a comentat juristul, Lilia Blanari.

Dreptul cetăţenilor de a-şi alege singuri deputaţii va contribui la responsabilizarea clasei politice, spune deputatul Elena Bacalu.

"Votul mixt este prima reformă a clasei politice. Există dezbateri în platforma parlamentară, există consultări cu partenerii noştri externi. Dumnevoastră, cetăţenii aveţi dreptul democratic de a pretinde schimbarea unui sistem, ca să obţinem cu toţii roade mai bune", a afirmat deputatul PDM, Elena Bacalu.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, este convinsă că voinţa poporului va fi auzită.

"Vor demonstra şi tuturor celor care sunt sceptici asupra schimbării. Lucrurile mari în orice ţară se fac nu prin voinţa unui om, nici a unui grup de oameni, ele se fac prin voinţa întregului popor", a comentat ministrul Culturii, Monica Babuc.

"Până azi au fost făcute mai multe încercări de a scoate ţara din impas, sărăcie, corupţie. Cine poate face aceasta? Noi prin votul care îl acordăm celor care au putere legislativă. Dacă aleşii noştri ar şti că în timpul aflării lor în scaunul de deputaţi depinde de noi ei vor lucra", a specificat directorul liceului din oraşul Donduşeni, Gulinara Grigoriev.

"Nu-mi este indiferent care va fi soarta ţării noastre, care va fi soarta poporului nostru în viitorul apropiat. Chiar şi cei care se joacă cu politica vor înţelege că oamenilor din ţara noastră nu le trebuie atât de mult", a precizat şeful Direcţia de Învăţământ, Briceni, Vitalie Ştirbu.

Analiştii politici explică eşecul opoziţiei prin faptul că nu au avut argumente pentru a convinge cetățenii că demersul lor împotriva schimbării sistemului electoral este unul corect.

"Nu poți să ai succes împotriva voinței cetățenilor și cred că asta este explicația cea mai importantă. Oamenii au exprimat clar opinia și vor vot uninominal. Astăzi acesta s-a materializat deocamdată prin ce ace numim votul mixt: jumătate uninominal, jumătate proporțional. Dacă într-un raion cu o populație mai mica reușești să aduni mai multă lume decât la un miting organizat în Chișinău, înseamnă că treaba asta este extrem de relevantă", a spus analistul politic, Vitali Catană.

Cel mai amplu sondaj realizat vreodată în Moldova arată că majoritatea moldovenilor consideră că deputații ar trebui aleși în baza votului uninominal sau mixt. Astfel, 40 la sută s-au pronunţat pentru sistemul uninominal, iar 17 procente - pentru cel mixt. Doar 35 la sută vor ca deputaţii să fie aleşi pe liste de partid. Sistemul dorit de cetăţeni, cel mixt sau uninominal, presupune alegerea directă a parlamentarilor, aşa cum este ales preşedintele sau primarul.

 

Lasă un comentariu