Sesizare inadmisibilă. Înalta Curte a respins demersul lui Igor Dodon

Embed:

Curtea Constituţională a respins sesizarea prin care şeful statului, Igor Dodon, a cerut să fie declarată ilegală hotărârea de Guvern privind detașarea contingentului de militari moldoveni la exerciţii în Ucraina. Preşedintele a considerat că executivul şi-ar fi depăşit atribuţiile atunci când a luat această decizie.

Înalta Curte a constatat însă că Guvernul este obligat să execute tratatele internaţionale la care Moldova este parte. În aceste condiţii, Curtea a decis că sesizarea lui Igor Dodon este nefondată şi nu poate fi examinată. 

Președintele s-a adresat la Înalta Curte la începutul lunii septembrie. Dodon a pornit de la ideea că, în calitate de comandant suprem al forţelor armate, ar purta răspundere pentru starea sistemului naţional de apărare.

Anterior, el a declarat că va pedepsi militarii care au participat la aplicaţiile din ţara vecină, dar s-a răzgândit. Şeful statului a declarat, ulterior, că vor fi sancţionaţi doar superiorii lor, care au permis detaşarea contingentului în Ucraina. 

Lasă un comentariu