Sistemul mixt de vot, în discuții. Dezbaterile publice s-au desfăşurat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția

Embed:

Rapoartele financiare ale partidelor și finanțarea campaniilor electorale au fost printre principalele subiecte discutate, astăzi, în cadrul unei noi runde de dezbateri publice privind schimbarea sistemului de vot. 

Dezbaterile publice de astăzi s-au desfăşurat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. Este important să menționez că asemenea discuții au fost organizate și înainte de primirea avizului din partea oficialilor europeni.

Dacă unii participanți la dezbateri au venit astăzi cu propuneri pentru îmbunătățirea inițiativei legislative, atunci alți reprezentanți ai societății civile dar și ai fracțiunilor politice PAS și Platforma DA, nu au valorificat posibilitatea de a dezbate public subiectul de pe masa de discuții.

Asta, pentru că Andrei Năstase și Maia Sandu au refuzat și de această dată să participe la dezbateri, chiar dacă au primit invitații de la președintele parlamentului, Andrian Candu, cel care este și moderatorul acestor ședințe publice.

Amintesc că în cadrul dezbaterilor publice este adorbat subiectul schimbării sistemului electoral actual cu cel mixt, care presupune votarea a 50 de deputați pe liste de partid, iar 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripții, direct de către cetățeni.

Printre propuneri se numără diminuarea plafoanelor de finanțare a partidelor, un control mai eficient asupra rapoartelor financiare ale formaţiunilor şi posibilitatea micșorării pragului electoral.

"Se propune să avem sancţiuni proporţionale şi aici am putea să avem gradual, începând de la avertizare, continuînd cu o sancţiune de ordin financiar până la anularea înregistrării sau refuzul înregistrării candidatului în alegeri", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

"Avertizare, amendă este ok, dar anularea înregistrării să fie prevăzută expres pentru ce fapte să fie anulată înregistrarea pentru ca să nu existe posibilitatea de interpretare excesivă a CEC şi a instanţei de judecată", a zis analistul politic Roman Mihăeș.

"Este şi o propunere de a diminua plafonul donaţiilor persoanelor fizice şi juridice, atât în finanţarea concurenţilor electorali, cât şi în finanţarea partidelor politice", a afirmat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

"Susţinem micşorarea plafonului donaţiilor. Noi susţinem colectarea semnăturilor de către partidele politice, dar sugerăm ca partidele politice să nu fie obligate să înregistreze grupurile de iniţiativă. Şi doar candidaţii independenţi să fie obligaţi să înregistreze grupuri de iniţiativă", a menționat directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică.

"În ceea ce priveşte limita donaţiilor, susţin că ele trebuie micşorate. Responsabilitatea penală a unor cetăţeni care au arătat venituri zero, în rapoarte de la fisc, dar au făcut donaţii în campania electorală de un milion", a declarat analistul politic Victor Gurău.

"Trebuie să fie exclus ca să nu fie deschis un cont ori să nu fie raportate cheltuieli. Poezii că banii mi-au venit de la mătuşa Tamara oare ne dă Allah eu cred că nu-s corecte", a spus preşedintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi.

Proiectul de lege privind sistemul electoral mixt a fost votat în prima lectură. Documentul prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - în circumscripţii uninominale, direct de cetăţeni.

Lasă un comentariu