Situaţie critică la Bălți. Firma care evacuează deşeurile din municipiu se retrage

Embed:

Orașul Bălți riscă să fie sufocat de gunoaie, în urma unui scandal izbucnit între firma de salubritate şi autorităţile din satul Bilicenii Noi, raionul Sîngerei, unde se află groapa de gunoi.

Fondatorul companiei care evacuează deșeurile spune că a decis să se retragă, în urma presiunilor făcute de conducerea Primăriei Bălţi. El cere însă recuperarea unei investiții de 16 milioane de lei.

Conflictul dintre firma de salubritate şi primăria satului Bilicenii Noi a pornit după ce autoritățile locale au decis să revendice dreptul de proprietate asupra terenului pe care este amenajată groapa de gunoi. Asta deși, în 1987, Guvernul a transmis lotul municipiului Bălți.

Fondatorul companiei este însă convins că în spatele acestui scandal stă conducerea Primăriei Bălţi. Viceprimarul municipiului, Igor Șeremet, ar face presiuni asupra edilului din comună.

"Primarul satului Biliceni a spus tranșant că el a făcut-o la recomandarea domnului Șeremet. Dumnealui a venit la mine cu o pretenție în judecată iarăși să-i compensez arenda pe ultimii trei ani, cât am stat pe poligon, în valoare de două milioane de lei", a zis fondatorul companiei de evacuare a deșeurilor, Dumitru Rusnac.

În consecinţă, compania a decis să se retragă, dar cere autorităților din Bilicenii Noi să-i întoarcă 16 milioane de lei, bani pe care i-a investit, în ultimii cinci ani, pentru întreținerea gunoiştii.

Primăria din comună nu dispune de aceste resurse, aşa că a introdus o taxă de 33 de bani pentru fiecare kilogram de gunoi sortat, adus la groapă. 25 de bani i-ar reveni firmei, ca să-și recupereze treptat investiția. Sortarea deșurilor presupune însă cheltuieli suplimentare pentru companie, care se vor regăsi în tarif.

"Asta aproximativ va dubla tariful în Bălți. Puterea politică din Bălți niciodată nu va dubla tariful. Sunt gata să aștept orașul oricât au ei nevoie. Să mergem la diferite concesii, la diferite compromise. Marea problemă este că primăria Bălți nu vrea să discute. Ei fac din asta permanent show și circ politic", a spus fondatorul companiei de evacuare a deșeurilor, Dumitru Rusnac.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, la care a fost invitat și primarul din Bilicenii Noi, Ion Tocarciuc. Edilul nu s-a prezentat însă la eveniment și nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Nici viceprimarul municipiului Bălți, Igor Șeremet, nu a fost de găsit pentru o reacţie. SRL "Salubrity Solutions" evacuează deșeurile din orașul Bălți din anul 2012.

Lasă un comentariu