Şoldăneşti: Trei sate din raion au străzile iluminate cu becuri LED

Embed:

Trei sate din raionul Şoldăneşti au străzi iluminate cu becuri LED, după ce primăriile din aceste comune au câştigat proiecte de finanţare din partea unor instituţii de stat. Odată cu implementarea noului sistem, facturile vor fi mai mici cu aproximativ 40 la sută.

În 2016, primăria satului Şestaci a câştigat finanţare din partea Fondului Național de Eficiență Energetică. Peste câteva luni, jumătate dintre corpurile de iluminat au fost înlocuite cu lămpi cu LED. Proiectul a costat, în total, 800 de mii de lei, dar a redus simţitor cheltuielile comunei pentru consumul de energie electrică.

"Este un sistem foarte econom, foarte eficient. Cheltuielile avem pe lună la 90 de corpuri de iluminat, 1.200 de lei lunar", a spus primarul satului Seliște, Iacob Guja.

Și în satul Poiana se instalează piloni de iluminat cu LED-uri. Comuna a obținut finanțare în valoare de 440 de mii de lei din partea Biroul de Integrare. 

"Undeva în anii 1985, 1990, pe când domina încă cârmuirea de colhoz, a fost instalate LED-uri de tip vechi și a fost iluminat aproape întregul sat. Însă din 1190 până acum, pe parcursul a 27 de ani, practic a fost întuneric în satul nostru", a zis primarul satului Poiana, Nadejda Negruța.

Biroul de Integrare a oferit finanţare şi comunei Alcedar. În curând, cei peste 1300 de localnici vor putea merge liniștiți pe străzi chiar și după ce se lasă noaptea. Lucrările au costat la fel 440 de mii de lei. Banii din bugetul local nu ar fi fost de ajuns pentru implementarea proiectului.

"Bugetul Primăriei, dacă e să vorbim de acest an, am avut în jur de 157 de mii, cont disponibil. Desigur, acești bani nu nu avea să-i avem", a afirmat primarul comunei Alcedar, Fiodor Cepraga.

În 2016, în țară au fost implementate mai multe proiecte privind iluminatul stradal. Astfel, gradul de iluminare a ajuns la o cotă de 72 la sută în localităţile din ţară.

Lasă un comentariu