Diaspora susţine. 90% dintre moldovenii plecaţi sunt pentru votul uninominal

Embed:

Inițiativa democraţilor de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare, care i-ar permite diasporei să fie reprezentată în Legislativ de proprii deputați, este susținută de concetățenii noștri din străinătate. Potrivit Barometrului Diasporei, realizat de compania IMAS, aproape 90 la sută dintre respondenți au declarat că sunt pentru alegerea directă a deputaţilor.

Rezultatele sondajului arată că 88 la sută dintre moldovenii aflaţi peste hotare vor să aleagă deputați care să-i reprezinte în Parlament. De asemenea, 79 la sută dintre ei sunt de acord ca cetățenii să le poată retrage mandatele aleșilor, care nu-şi îndeplinesc promisiunile electorale.  

Studiul mai arată că 51 de procente dintre reprezentanții diasporei vor ca, la următoarele alegeri parlamentare, deputații să fie aleși prin sistem uninominal, alţi 21 sunt pentru sistemul mixt de vot, şi doar 25 la sută se pronunță pentru actualul sistem, bazat pe liste de partid. De asemenea, majoritatea conaţionalilor din străinătate susțin micșorarea numărului de partide politice și a numărului de deputați, precum și introducerea votului electronic.

Potrivit sondajului, 42 la sută dintre moldovenii din diasporă cred că Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu va fi cel mai avantajat de sistemul uninominal. Asta chiar dacă PAS a anunțat că este categoric împotriva modificării actualului sistem electoral. Alți 10 la sută dintre concetăţeni spun că ar avea de câștigat Partidul Democrat. Barometrul Diasporei a fost realizat de IMAS în perioada 17 februarie - 7 martie, pe un eşantion de aproximativ 600 de cetăţeni cu vârsta de peste 18 ani, aflaţi peste hotarele ţării.

Intervievarea a fost făcută la telefon. Marja de eroare este de plus minus patru la sută. Despre beneficiile votului uninominal pentru cetăţenii din diasporă a vorbit şi fostul deputat Ala Mîndîcanu. Într-un interviu pentru ziarul Timpul, ea a declarat că acest sistem electoral va apropia deputaţii de alegători şi va facilita comunicarea dintre ei. Astfel, o parte din putere va fi transferată în mâinile cetăţenilor.

Lasă un comentariu