Sondaj realizat de americanii de la IRI: Doar PSRM, PAS și PDM trec în Parlament. Chirtoacă și Șor sunt politicienii care nu au parte de popularitate și încredere

Embed:

Doar trei partide ar accede în Legislativ în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. PSRM, PAS şi PDM sunt formaţiunile care au cele mai mari şanse de a trece pragul electoral. Sunt datele unui sondaj realizat de Institutul Republican Internaţional, în perioada septembrie - octombrie 2017 şi făcut public astăzi.

Potrivit studiului, 83 la sută dintre cei care au participat la sondaj au menţionat că vor merge să voteze la scrutinul din 2018.

34 la sută dintre aceştia, ar vota pentru Partidul Socialiștilor, iar 23 de procente, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Totodată, Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, ar acumula 9 la sută dintre sufragii. Iar Partidul "DA", la fel ca ca Partidul Comuniştilor nu ar trece pragul electoral.

Solicitat de postul nostru de televiziune să comenteze datele sondajului, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase nu a răspuns la telefon. Nici liderul PCRM, Vladimir Voronin, și nici cel al Formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi nu au fost de găsit pentru a ne oferi comentarii.

Partidele continuă să lucreze activ în teritoriu pentru a acumula cât mai multe voturi la alegerile din 2018.

Potrivit participanţilor la sondajul IRI, cei mai activi sunt membrii formaţiunilor, care ar accede în viitorul Legislativ. Astfel, sondajul arată că 50 la sută dintre moldoveni consideră că socialiştii sunt cei mai activi în teritoriu, iar pe locul doi se află Partidul Democrat din Moldova cu 36 de %. Doar 21 la sută dintre cei care au acceptat să răspundă la întrebări cred că reprezentanții PAS sunt activi în teritoriu, iar 17 la sută consideră că formaţiunea Partidul Nostru este cea mai activă, în timp ce doar 12 % au spus că liberalii muncesc mult în sate.

La capitolul cea mai mare încredere, 26 la sută dintre participanţii la sondaj susţin că şeful statului merită locul întîi în top, pe locul doi se situează liderul PAS Maia Sandu cu 15%, urmată de şeful PPDA Andrei Năstase și premierul Pavel Filip cu câte 6 la sută, apoi de către liderul socialiştilor Zinaida Greceanâi și preşedintele democraţilor Vlad Plahotniuc.

La coada clasamentului este Dorin Chirtoacă şi Ilan Shor, care au acumulat câte un procent.

Sondajul a fost realizat în perioada 23 septembrie - 17 octombrie, pe un eşantion de 1.514 de persoane decise să participe la alegerile din 2018. Marja de eroare este de plus, minus 2,5 la sută.

Lasă un comentariu