Soţia liderului catalan, Carles Puigdemont, este o româncă din Vaslui

Embed:

Prima doamnă a regiunii separatiste Catalonia ar putea deveni o moldoveancă de peste Prut, care este jurnalistă de profesie. Liderul Guvernului regional, Carles Puigdemont, este căsătorit de 15 ani cu Marcela Topor, în vârstă de 41 de ani, originară din Vaslui.

Jurnalista este supranumită „regina independenţei”, întrucât împărtăşeşte viziunea partenerului său privind independenţa regiunii Catalonia. Românca este moderatoarea unei emisiuni în limba engleză şi susţine că alături de soţul ei s-a transformat într-un separatist înflăcărat. 

Marcela Topor s-a cunoscut cu liderul Guvernului regional catalan în anii 90. Pe atunci era membra unei trupe de teatru, care participa la un festival din Gironaona. Cei doi au jucat nunta la Iaşi şi au două fete de opt şi, respectiv, şase ani. Românca îşi susţine soţul în toate proiectele politice şi visează la o Catalonie liberă. 

"Pentru mine Catalonia a fost mereu "acasă". Nu m-am simţit niciodată o străină aici, pentru că eram deja obişnuită să vin aici. Timp de patru ani, veneam adesea în vizite şi am reuşit să mă adaptez", a precizat soția liderului catalan, Marcela Topor.

Ea a declarat pentru presa spaniolă că este optimistă în ceea ce priveşte parcursul politic al soţului ei, după ce a fost întrebată dacă înţelege faptul că el ar putea ajunge după gratii.

"Nu mă gândesc la aşa ceva (la închisoare - n.r.). Încerc, întotdeauna, să gândesc pozitiv. Sunt o persoană optimistă şi cred că nu trebuie să mă gândesc la astfel de lucruri", a mai adăugat soția liderului catalan, Marcela Topor.

Carles Puigdemont a fost învestit în ianuarie 2016 la conducerea Executivului Cataloniei. În urma referendumului de duminică, Puigdemont a afirmat că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă, după ce 90 la sută dintre alegători au votat în favoarea separării de Spania.

Plebiscitul s-a lăsat cu violenţe între forţele de ordine şi alegători şi s-a soldat cu peste 800 de răniţi. Între timp, Spania simte deja primele consecințe financiare, după scrutinul considerat ilegal de Madrid.

Bursele din țara iberică au înregistrat scăderi în urma publicării rezultatelor votului privind autodeterminarea regiunii. Principalul indice al bursei de valori de la Madrid, IBEX, a înregistrat o scădere de aproape 2 la sută.

În același timp, două bănci catalane au înregistrat scăderi de 6 şi, respectiv, 4,7 procente. De asemenea, moneda euro s-a depreciat cu 0,5 la sută în raport cu dolarul.

Lasă un comentariu