"Spălătoria rusească". În schema spălării miliardelor ar fi implicaţi ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia

Embed:

Presa internaţională a publicat, astăzi, noi detalii despre "spălătoria rusească", aşa cum a fost supranumită schema prin care au fost spălate 22 de miliarde de dolari.

O investigație realizată de jurnaliștii ruşi, britanici şi germani arată că printre cei implicaţi în aceste tranzacţii ilegale se numără angajați ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia, şefii unor bănci de la Moscova, dar şi magistraţi și executori judecătorești din ţara noastră. Potrivit jurnaliştilor ruşi, cele 22 de miliarde de dolari proveneau din Rusia şi au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.

În investigaţia jurnalistilor de la "Novaia Gazeta" figurează numele a doi ofieţeri ai Serviciului Federal de Securitate, Alexei Șmatkov și Evgheni Volotovski, care, în toamna anului 2014, au fost în Moldova, pentru a afla la ce etapă se află ancheta în cazul "spălătoriei rusești".

Cei doi au intrat pe teritoriul Republicii Moldova cu paşapoarte eliberate cu doar o zi înainte de vizită. Novaia Gazeta scrie că deciziile unor judecători moldoveni au ajutat 20 de bănci ruseşti să spele bani prin intermediul conturilor de la Moldindconbank.

Presa a scris că această schemă a fost coordonată de Veaceslav Platon, cunoscut drept raiderul numărul unu din CSI. Două dintre băncile ruseşti, implicate în spălările de bani, erau condusee de către Alexandr Grigoriev, arată investigaţia. Acesta era partener cu un general al securității ruse Iuri Ansimov.

Investigaţia jurnaliştilor străini demonstrează că banii din Rusia, care erau "spălaţi" prin aceste scheme, proveneau din contrabanda cu electrocasnice, haine și armament, furtul activelor bancare şi erau destinaţi pentru finanțarea proiectelor politice din Europa.

În mai multe țări europene au fost deschise dosare penale, iar unele bănci au rămas fără licenţă. Deși Federația Rusă a avut cel mai mult de suferit din cauza spălătoriei, investigațiile bat pasul pe loc.

Lasă un comentariu