Spania şi-a sărbătorit cu fast Ziua Naţională. Autorităţile au organizat un show aviatic de excepţie

Embed:

Spania şi-a sărbătorit cu fast Ziua Naţională, chiar dacă riscă să piardă una dintre cele mai bogate regiuni, Catalonia, care a anunţat că vrea să se separe. În timp ce unii chefuiau, adepţii separării Cataloniei protestau pe străzile Barcelonei.

La Madrid a fost organizată o paradă militară grandioasă, onorată de Regele Filip al VI lea, unde au defilat 3.400 de militari, iar câteva avioane au lansat pe cer fum roşu şi galben: culorile drapelului Spaniei.

Din nefericire, manifestaţiile din capitală au fost umbrite de un accident aviatic. Un avion militar Eurofighter s-a prăbușit în apropierea unei baze aeriene din regiunea Albacete. Pilotul a murit pe loc. Deocamdată nu este cunoscută cauza prăbușirii avionului sau dacă mai există alte victime. 

Şi la Barcelona a fost sărbătoare combinată cu proteste. 200 de activiști de extremă dreaptă au reuşit să provoace haos pe străzile Barcelonei.

Marţi, liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a semnat o declaraţie de separare a regiunii de Spania, dar a suspendat-o pentru câteva săptămâni, pentru dialog cu Madridul.

Între timp premierul spaniol, Mariano Rajoy, a ținut un discurs în fața Parlamentului de la Madrid, în care a menţionat că dacă Puigdemont va confirma declarația independenței, atunci va mai avea încă un termen, de patru zile, în care va putea  renunța la acest demers.

În caz contrar, Madridul susţine că va activa articolul 155 din Constituția Spaniei, care prevede suspendarea statutului de autonomie al Cataloniei. 

Lasă un comentariu