Start dezbaterilor. Oamenii din raioane vor putea afla detalii despre votul mixt

Embed:

Asociația Promo-LEX a dat startul dezbaterilor regionale privind modificarea sistemului electoral. Deliberările s-a desfășurat astăzi la Edineț, unde atât politicieni, cât și locuitorii din zonă au avut ocazia să se expună pe marginea acestui subiect. 97 la sută dintre cei peste 600 de oameni prezenți au susținut modificarea actualului sistem  de vot.

"Acest proiect va aduce deputatul mai aproape de cetățean. Da, nu este exclus că vor fi tipi care se vor vinde. Însă oricum în Parlament vor nimeri oameni integri. Asta va duce spre schimbare, se va schimba lucrurile spre bine.Noi trebuie să mergem spre schimbare,dar nu să stăm pe loc", a spus reprezentantul PSRM, Fadei Nagacevschi.

"Acest sistem este susținut de majoritatea partidelor politice,inclusiv și din opoziție. Totodată e susținut de o parte bună a societății civile și organizații neguvernamentale", a zis deputatul PDM, Igor Vreme.

"Noi nu vom participa nici măcar la îmbunătățirea acestui proiect de lege, noi considerăm că el este unul rău pentru Republica Moldova", a afirmat deputatul PCRM, Elena Bodnarenco.

Atât societatea civilă, cât și unii funcționari publici, consideră că fiecare cetățean trebuie să beneficieze de dreptul legal de a candida la funcția de deputat.

"Astăzi consider că am potențialul necesar ca să fiu deputat, dar nu am bani. Pot avea posibilitatea să merg de la om la om să-l conving. De ce mi se stopează acest drept?! Azi eu consider că sunt mai competent ca unii deputați din față, sau de la Chișinău. De ce ei trebuie să-mi spună că ei sunt mai buni?", a spus primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocaru.

Organizatorii dezbaterilor spun că astfel oamenii vor putea să discute personal atât cu cei care promovează reforma, cât și cu cei care sunt contra acestor schimbări.

"În mare parte eu sunt satisfăcut de prestația vorbitorilor, de curajul lor de a vorbi în contradictoriu și de a răspunde la întrebările provocatoare ale publicului", a zis directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică.

Astfel de dezbateri vor mai fi organizate în Comrat, Bălți, Ungheni, Cahul și Anenii Noi.

Lasă un comentariu