Statistică: 760 de mii de moldoveni au plecat în străinătate în anul 2016

Embed:

În 2016, peste 760 de mii de moldoveni au plecat în străinătate, iar fiecare al doilea nu a revenit în ţară timp de mai bine de un an. Cifrele se regăsesc într-un raport publicat de Biroul Migraţie şi Azil, care arată că peste jumătate dintre conaţionalii noştri care pleacă la muncă sau studii peste hotare sunt femei. 

Potrivit datelor Biroului Migraţie şi Azil, aproape 159 de mii de femei şi peste 142 de mii de bărbaţi, care au plecat, în 2016, peste hotare, nu au revenit în ţară timp de mai bine de un an.

În acelaşi timp, numărul moldovenilor plecaţi temporar în străinătate constituie 320 de mii, dintre care peste 212 mii sunt bărbaţi, iar restul femei. Datele raportului arată că cei mai mulţi dintre bărbaţi aleg să meargă la muncă în Federația Rusă, Ucraina și Portugalia, în timp ce majoritatea femeilor optează pentru Italia, Turcia și Israel.

Cei mai mulţi dintre migranţi, aproape 50 de mii, au între 30 şi 34 de ani. Aceştia sunt urmaţi de tinerii care au între 25 şi 29 de ani. De asemenea, aproape 40 de mii dintre cei plecaţi au între 35 şi 39 de ani.

Datele studiului mai arată că, din numărul total al moldovenilor care pleacă periodic peste hotare, majoritatea, aproape 90 de mii, au studii gimnaziale. Cu studii liceale, medii generale sau profesionale sunt aproape 80 de mii de migranţi, în timp ce alţi peste 40 de mii au studii superioare.

În această iarnă, mii de moldoveni care muncesc în străinătate au venit acasă de sărbători. Vacanţa a luat, însă, sfârşit, aşa că, în aceste zile, ei revin la joburile lor de peste hotare.

Oamenii spun că se despart cu greu de cei dragi, dar o fac pentru a-şi putea întreţine copiii şi pentru a-şi ajuta părinţii.

Acest bărbat munceşte în Cehia deja de 17 ani şi revine acasă doar de sărbători. În această dimineaţă, el a urcat, pentru nu mai ţine minte a câta oară, în autocarul de pe ruta Chişinău - Praga, dar nu înainte de a-şi lua rămas bun de la soţie, fiu şi părinţi.

Îşi câştigă pâinea în Cehia şi această femeie. De şase ani, ea îndură străinătatea pentru a-şi putea întreţine fiul.

Feciorul femeii, în vârstă de 18 ani, speră să-şi găsească, în viitorul apropiat, un loc de muncă, pentru a se putea întreţine de unul singur, iar mama lui să nu mai fie nevoită să plece.

Între timp, acest tânăr muncește peste hotare pentru a-și ajuta mama. 

Lacrimi de despărţire au curs, astăzi, şi la gara din Capitală, unde şi-au luat rămas bun de la cei dragi moldovenii care muncesc în Rusia.

Moldovenii nu revin la muncă în străinătate cu mâinile goale, întrucât rudele le-au umplut genţile cu bunătăţi şi băuturi locale.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, peste 26.500 de oameni au părăsit țara doar în ultimele 24 de ore.

Lasă un comentariu