Statistică: În 2016, exporturile au crescut cu 4% faţă de 2015

Embed:

Producătorii autohtoni au exportat, anul trecut, mărfuri în valoare de peste două miliarde de dolari, cu patru la sută mai mult față de 2015. Datele Biroului Național de Statistică arată că cele mai multe produse au ajuns în țările Uniunii Europene.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, principala destinație a produselor moldoveneşti a fost piața Uniunii Europene, unde am exportat 65 la sută dintre mărfuri. În ţările CSI au ajuns doar puţin peste 20 la sută dintre produse, în scădere cu aproape 16 procente faţă de 2015.

Cel mai mult au crescut exporturile în Portugalia, de aproape 15 ori, dar şi în ţările vecine, România şi Ucraina, unde moldovenii au exportat cu 15 şi respectiv opt la sută mai mult. Creşteri semnificative au fost înregistrate şi către Myanmar şi Israel.

De cealaltă parte, exporturile către Kazahstan au scăzut cu peste 77 la sută, iar spre Statele Unite şi Belarus cu peste 20 de procente. Mai puține produse au ajuns, de asemenea, în Federația Rusă.

Datele statistice mai arată că cel mai mult au crescut exporturile produselor textile - cu peste 40 la sută, dar şi a cerealelor și a produselor lactate. Totodată, Moldova a vândut mai multe articole prelucrate din metal, mobilă și părțile ei.

Pe de altă parte, s-a micșorat exportul fibrelor textile, a produselor farmaceutice, a grăsimelor și uleiurilor vegetale. De asemenea, am exportat cu aproape 19 la sută mai puține legume și fructe.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu