STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE. Numărul moldovenilor care suferă de boli renale creşte în fiecare an cu 15%

Embed:

Numărul moldovenilor care suferă de boli renale creşte în fiecare an cu 15 procente. Sunt statisticile îngrijorătoare ale medicilor anunţate, astăzi, când este marcată Ziua Mondială a Rinichiului.

Datele mai arată că aproximativ 70 la sută dintre pacienţi sunt bărbaţi. Printre principalele cauze care duc la apariţia afecţiunilor renale se numără alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, fumatul şi consumul excesiv de alcool. 

Pe 14 februarie 2018, acest bărbat s-a născut a doua oară. El a beneficiat de un transplant de rinichi, iar donator i-a fost chiar mama sa.

Cu ocazia Zilei Femeilor, bărbatul a ţinut să-i mulţumească mamei sale o dată în plus pentru faptul că i-a dăruit viaţa de două ori. 

A sărbătorit 8 martie în spital şi Victoria Baraga. Femeia, în vârstă de 45 de ani, spune că a început să aibă probleme la rinichi acum un an, pentru că şi-ar fi neglijat sănătatea. 

"Eu din cauza virozelor, pentru că doamnele noastre lucrează foarte mult din greu. A scăzut imunitatea şi fiind vulnerabili rinichii au fost afectaţi", a spus pacienta Victoria Baraga.

Doar în acest an, în Secţia Nefrologie a Spitalului Clinic Republican au ajuns peste 1.200 de pacienţi, iar mai bine de 90 dintre ei au beneficiat de transplanturi renale.

De asemenea, la Centrul de Dializă din Chişinău, în prezent, urmează tratamentul prin dializă peste 600 de persoane. Potrivit specialiştilor, în cele mai multe dintre cazuri, bolile se agravează pentru că pacienţii se adresează prea târziu la medic. 

"Adresarea la timp la medic este primordială, depistarea unor facturi de risc o tensiune apărută brusc sau unele înflături la picioare sau la faţă. Febră sau dureri în regiunea spatelui ar trebui să ne inducă la careva simptome", a menționat medicul nefrolog, Spitalul Clinic Republican, Tatiana Răzlog.

Pentru a preveni bolile de rinichi, medicii vin cu mai multe recomandări. 

"Există nişte reguli le spunem noi de aur pentru păstrarea sănătăţii renale şi acestea ar fi hidratarea adecvată, consumul de lichid adecvat pe parcursul zilei, menţinerea tensiunii arteriale la valori mai mici de 140 pe 80, menţinerea greutăţii corporale şi modul de viaţă activ combinat cu un stil alimentar sănătos", a precizat medicul nefrolog, Spitalul Clinic Republican, Elena Cuiban.

În acest an, sloganul Zilei Mondiale a Rinichiului este Femeile și Bolile Renale Cronice. În prezent, aceste maladii afectează aproximativ 195 de milioane de femei din întreaga lume şi se află pe locul opt în topul cauzelor de deces.

În fiecare an, bolile renale ucid în jur de 600 de mii de oameni de pe glob.

Lasă un comentariu