Statistici sumbre! Numărul consumatorilor de droguri a crescut cu trei la sută în 2017

Embed:

Statistici îngrijorătoare vin de la Inspectoratul General al Poliţiei, care anunţă că numărul consumatorilor de droguri a crescut cu trei la sută în 2017. Peste 11 mii de persoane se află în prezent la evidenţa specialiştilor narcologi. Cei mai mulţi consumatori de stupefiante locuiesc în Capitală.

Inspectoratul General al Poliţiei a realizat o hartă digitală care prezintă date despre consumatorii de droguri din ţara noastră.

Peste 70 la sută dintre cei care sunt afectaţi de acest viciu locuiesc în Capitală. Potrivit IGP, în municipiul Bălţi există peste 1.200 de narcomani, iar în Taraclia - 763. 

Statisticile arată că la Soroca şi Călăraşi sunt foarte mulţi consumatori de droguri care preferă stupefiante scumpe. La polul opus se află raioanele Nisporeni, Şoldăneşti şi Sângerei, unde sunt foarte puţine persoane dependente de acest viciu periculos.

Potrivit IGP, cei mai mulţi consumatori de droguri, peste 70 la sută, au peste 30 de ani.

Fiodor Fiarcovschii a început să consume droguri când era adolescent. Acum, are 41 de ani şi este hotărât să renunţe la acest viciu. De jumătate de an, urmează un tratament în acest sens şi este sigur că recuperarea este reală.

"Mi-am dat seama că nu mai poate continua aşa şi trebuie să fac ceva cu viaţa mea", a zis fostul consumator de droguri Fiodor Fiarcovschii.

Consumatorii de droguri îşi doresc să se vindece pot beneficia de asistenţă din partea unor organizaţii nonguvernamentale. Consumul de stupefiante a crescut simţitor, în ultimii ani, mai ales pentru că substanţele interzise au ănceput să fie comercializate pe internet.

"În prezent, din păcate, comerţul cu droguri avansează şi apar foarte multe tipuri de substanţe, care pot provoca consecinţe grave", a spus preşedintele ONG-ului Iniţiativa pozitivă, Ruslan Poverga.

Oamenii legii iau măsuri pentru a combate acest fenomen.

"Mediul online până nu demult era un spaţiu necontrolat de organele de forţă, însă, în prezent, este controlat, este monitorizată activitatea", a zis şeful Direcţiei Antidrog, Ion Țurcanu.

Harta digitală privind consumul de droguri a fost realizată în premieră de Inspectoratul General al Poliţiei.

"Această hartă a drogurilor ne dă o analiză clară. Noi, în baza ei, ne vom planifica activităţile poliţieneşti pentru 2018 şi mai încolo pentru a iradia acest flagel", a afirmat şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc.

Anul trecut, oamenii legii au ridicat 530 de kilograme de droguri, în valoare de aproape 30 de milioane de lei. Persoanele care comercializează substanţe interzise riscă până la 15 ani de puşcărie.

Lasă un comentariu