Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 06.07.2019

Invazia ca război civil

Vă spuneam în emisiunea trecută că nimeni altul decât Andrei Năstase, când a votat împreună cu socialistul Bătrâncea, pentru Rusia în APCE, ne-a demonstrat fără putință de tăgadă că alianța  Kozak există totuși. Au trecut câteva zile și a făcut-o lată ministrul de Externe Nicu Popescu. În  cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său Teodor Meleșcanu, el a avut grijă să ne mai dovedească o dată, că alianța Kozak nu-i un nou mit urban, ci o realitate tristă. Popescu a calificat agresiunea rusă de la Nistru din 1992 drept un război civil.

Elucubrațiile  ministrului Popescu i-au scos din balamale până și pe unii dintre colegii săi din blocul ACUM. S-a arătat indignat deputatul Lilian Carp, acuzându-l pe Popescu de ignoranță. Deputata Maria Ciobanu a scris că nu știe unde să se bage de rușine, iar deputatul Octavian Țîcu spune că un astfel de ministru nu-l reprezintă. Ca și cum soțul ar spune că nevasta care l-a înșelat nu-l mai reprezintă fără însă să-i ceară desfacerea căsătoriei. Oricum, gafa ministrului de Externe a provocat o uriașă dezamăgire în rândurile simpatizanților ACUM, eclipsându-l până și pe Andrei Năstase cu buclucașul său vot pro-Rusia. Sub presiunea opiniei publice, Popescu s-a văzut constrâns să bată în retragere, reușind să spună însă că a gafat doar din a doua tentativă. 

Popescu o scaldă

După cum vedeți, de data aceasta Nicu Popescu recunoaște că a greșit, dar evită să numească Federația Rusă stat agresor, afirmând cu delicatețe că armata rusă a întreprins acțiuni militare ostile Chișinăului. Popescu o scaldă și asta este o dovadă în plus că alierea cu PSRM sub bagheta lui Dmitri Kozak conține un protocol secret care obligă reprezentanții blocului ACUM să nu atace Rusia și să nu întreprindă acțiuni care ar periclita interesele Moscovei în Republica Moldova.

A greșit rusește

Nu știu cum se face că Popescu a greșit rusește, adică exact în favoarea Rusiei. De ani de zile Moscova încearcă să convingă Occidentul că toate conflicte armate din Abhazia, Osetia de Sud, Ucraina sau Transnistria nu-s decât niște războaie civile. Acest fapt a ținut să-l sublinieze Anatol Șalaru, președintele PUN. O atitudine  critică au luat și alte partide de opoziție. PL i-a cerut demisia lui Nicu Popescu. Într-o țară normală ministrul care a comis o atare gafă își pierdea imediat portofoliul. Unde mai pui că declarațiile halucinante ale lui Popescu, după cum arată președintele interimar al PDM, Pavel Filip, au scandalizat Ucraina, provocând la Kiev noi suspiciuni în privința  guvernării de la Chișinău.

Cu mâinile legate

 Declarațiile scandaloase ale lui Popescu, ca și votul pro-Rusia al lui Andrei Năstase, arată că  actualul guvern de la Chișinău are mâinile legate. Spațiul lui de manevră a fost drastic limitat de Rusia care a binecuvântat alianța ACUM-PSRM. E destul un singur pas neprevăzut în dreapta sau în stânga și rușii vor trage în cabinetul Maiei Sandu fără menajamente.

Bani  nu-s?

Bani nu-s, dar voi țineți-vă, așa le-a răspuns președintele guvernului rus Medvedev cetățenilor care se plângeau că salariile și pensiile sunt plătite cu întârziere. Reprezentanții alianței Kozak au acum în persoana premierului rus un exemplu de urmat. Strigă și ei: bani nu-s. Nu s-a consumat bine euforia în societate legată de schimbarea puterii și plecarea din țară a oligarhului cel rău, că noile autorități administrează populației un duș rece, avertizând că la toamnă salariile vor întârzia cu 2-3 luni. 

Vești panicarde

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, le recomandă instituțiilor de stat prudență în cheltuieli, dând și ea de înțeles că starea finanțelor publice este precară. De altfel, fiind încă în opoziție, reprezentanții blocului ACUM, se complăceau în postura de alarmiști, împrăștiind vești panicarde potrivit cărora Guvernul Filip ar fi cheltuit toți banii până la alegeri, iar după alegeri nu va avea bani pentru pensii și salarii. După alegerile din februarie însă, precum se știe, guvernarea PDM a achitat salariile timp de patru luni fără nicio întârziere. Fostul premier a răspuns cu un banc afirmațiilor alarmiste ale noii guvernări. Este greu de înțeles unde au dispărut banii guvernului în condițiile în care fostul cabinet nu a declarat probleme financiare. Se creează impresia că noul guvern nu are nicio strategie economică, iar programul său de guvernare a fost făcut pe genunchi.

Maia Sandu la București

Dincolo de simbolistica primei vizite oficiale a Maiei Sandu la București, pe care noi o salutăm, este limpede că, presată de situația precară a finanțelor publice, premierul s-a dus  în România să strige după ajutor.  Maia Sandu le-a spus pe șleau gazdelor că guvernul său are nevoie de ajutorul României. De cealaltă parte, și oficialitățile, și jurnaliștii de la București nu și-au ascuns rezervele pe care le au față de o guvernare hibrid cu un partid pro-Kremlin.

Cu mâna goală

Una peste alta, vizita a fost bogată în întâlniri, dar săracă în rezultate. Maia Sandu a plecat de la București cu mâna goală. E limpede de ce pleacă Maia Sandu de la București cu coada între picioare. Există, scrie aceeași Sabina Fati, o rezervă nespusă de înalții oficiali români, dar persistentă în discuțiile din spatele ușilor închise, despre cum va funcționa alianța guvernamentală de la Chișinău formată din reformatorii Blocului ACUM și socialiștii pro-ruși.

Raport incomplet

A fost publicat raportul Kroll 2 substanțial cenzurat. Presa se întrebă de ce lipsește lista beneficiarilor, nu știm cine s-a procopsit. Voi mai reveni la acest subiect, iar acum  voi face doar câteva constatări. Chiar și așa, incomplet raportul e pe deplin lămuritor, confirmând ipoteza subsemnatului de acum 4 ani că furtul miliardului a fost o operațiune secretă a Moscovei care s-a folosit de lăcomia unor decidenți sus-puși  de la Chișinău pentru a da de pământ sistemul bancar moldovenesc, a compromite cursul european și a-l aduce la putere pe Igor Dodon. Iată cum comentează raportul, de exemplu, cunoscutul jurnalist și cercetător român George Damian.

Rusia, beneficiarul №1

Pe scurt, despre   marii beneficiari ai furtului pe care toți îi caută și nu-i găsesc. De cei mici nu vorbim deocamdată. Șor e principalul executant,  protagonistul furtului este însă Rusia. Banii au venit din Rusia și s-au întors acolo cu un profit de aproximativ un miliard de dolari, adică exact suma tâlhărită.

Fără Dodon și PSRM

Cum scăpăm de molima re-sovietizării și rusificării care s-a abătut asupra celui de-al doilea stat românesc în urma concubinajului blocului ACUM cu Partidul Socialiștilor? Dodon profită de situație pentru a-și subordona instituțiile statului, a elibera spionii ruși și a readuce Republica Moldova pe orbita Kremlinului.

Un grup de cunoscuți oameni de cultură: scriitori, istorici, lingviști, cercetători științifici, propun, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui României și liderilor blocului ACUM, precum și președintelui interimar al PDM, ieșirea imediată a blocului ACUM din coaliția parlamentară cu PSRM și susținerea de către PDM a guvernului minoritar ACUM. Autorii scrisorii, semnatarii Declarației de Independență Andrei Țurcanu și Nicolae Moraru, scriitorul Vladimir Beșleagă, istoricul Vlad Mischevca și alții cer implicarea Președintelui României Klaus Johannis ca mediator în procesul de consultări și decizii dintre ACUM și PDM.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.