Menu
Embed:

Cronica lui Bogatu, 26.01.2018

Început de anschluss?

Dacă cineva mai avea iluzii că problema transnistreană poate fi soluționată în favoarea Chișinăului, acestea s-au spulberat deunăzi, când la Moscova a fost deschisă o reprezentanță oficială a regiunii rebele, pe care liderii separatiști o numesc misiune diplomatică. Aceasta se află pe renumita stradă Arbat din centrul capitalei ruse și are funcțiile unui consulat  condus de Aleksandr Karaman care până mai ieri a fost adjunct al șefului administrației din așa-zisa republică populară Donețk. Iar ca nimeni să nu aibă dubii că Rusia a demarat procedura de recunoaștere juridică treptată a Transnistriei, Vadim Krasnoselski, șeful administrației de la Tiraspol, a fost primit la Moscova de vicepremierul rus Dmitri Kozak.

Teritoriu rusesc?

Punctul pe i l-a pus influentul politician rus Aleksei Pușkov, membru al Consiliului Federației, care a asistat la eveniment. Potrivit lui, regiunea din stânga Nistrului este un teritoriu rusesc unde locuiește națiunea rusă. Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe pentru explicații. Chișinăul a atras atenția asupra faptului că statutul de reprezentanță oficială aduce prejudiciu relațiilor bilaterale moldo-ruse. Reacția diplomației moldovenești este salutară, dar nu rezolvă nimic. Asistăm, se pare,  la un început de anschluss al Transnistriei.

Revine matrozul Jelezneak?

Igor Dodon a uitat că este un jucător instituțional în sistemul politic național și nu matrozul  Jelezneac care, cu pistolul la brâu, la finele lui 1917 a întrerupt ședința Adunării Constituante, spunând că a obosit.

Marți președintele a comis o ilegalitate crasă, organizând în fața Președinției un fel de sabat al vrăjitoarelor, un festival al susținătorilor săi pe care i-a îndemnat să apere instituția prezidențială și statul prezidențial, adică o fantomă, o obsesie a președintelui, pentru că statul prezidențial nu există în realitatea europeană, nu este așa ceva nici măcar în Rusia, necum în Republica Moldova.

Fanii președintelui  au promis să lupte cu NATO, cu unioniștii, , să execute toate ordinele comandantului suprem. Sună ca o amenințare, nu-i așa? Ce treabă au niște civili, chit că ofițeri și sergenți în rezervă, cu ordinele comandantului suprem?

În fața Președinției a fost citit un fel de manifest prin care se anunță crearea unui front, a unei mișcări popular-patriotice care să lupte cu toți cei care sunt împotriva șefului statului.

Mineriada lui Dodon

Astfel, Dodon montează forța brută împotriva unioniștilor, României, NATO ș.a.m.d. Asmute o parte a societății împotriva alteia. Își îndeamnă adepții la acțiuni dușmănoase contra  adversarilor politici. Parcă am mai văzut pe undeva așa ceva Și Ion Iliescu în iunie 1990 a chemat minerii în București să apere conducerea țării, mulțumindu-le că s-au dovedit a fi  o forță puternica, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească.

Totul a degenerat însă într-o baie de sânge acum 28 de ani, mii de bucureșteni fiind bătuți,  înjunghiați sau împușcați. Plebea adusă în fața palatului prezidențial din Chișinău e un început de mineriadă în versiune basarabeană. Ca și Iliescu în 1990, Dodon instigă astăzi lumea la violență împotriva celor care au o poziție diferită de cea a stăpânirii politice. Mai ușor cu pianul pe scări, domnule președinte! Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor, zicea I. C. Brătianu, vine ora răsplății.

Astăzi mai multe persoane din România sunt urmărite penal în dosarul Mineriadei. Printre cei inculpați se numără și Ion Iliescu. Dacă îi va urma exemplul, nici Igor Dodon nu va scăpa nepedepsit. Să nu-și facă iluzii.

Atac cu dreapta

Oricât ar părea de paradoxal, dar, concomitent cu ortacii lui Dodon, și unii politicieni proeuropeni atacă România. Președinta PAS,  Maia Sandu, participând, împreună cu Andrei Năstase, la o  dezbatere organizată de Fundația Universitară a Mării Negre, a susținut cum că cel puțin 15,8 milioane de dolari din furtul bancar din Republica Moldova ar fi ajuns în România. Contrariază discrepanța dintre precizia sumei de bani cu șase zerouri, afișată de Maia Sandu, și lipsa unor informații mai de Doamne ajută care i-ar proba spusele. Asta miroase a insinuare și ipocrizie.

Mai ales când iese din gura unui ministru dintr-un guvern implicat în jaful miliardului. Ca să nu mai spun că aceste declarații dau apă la moara Rusiei care a instrumentat devalizarea băncilor pentru a surpa asocierea Republicii Moldova la UE. Ce să zică acum Moscova, citând-o pe Maia Sandu, că românii de fapt au furat miliardul? Atacurile liderilor blocului ACUM împotriva României consună, nu numai în timp, ci și  în esență, cu retorica românofobă a grupului  adunat de Dodon să-i apere statul prezidențial. Unde dai și unde crapă.

Siguri de câștig

La 24 ianuarie s-a încheiat înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare. După cum am prezis acum câtva timp, sistemul electoral mixt a tăiat elanul partidelor mici și, în consecință, numărul concurenților electoral s-a redus substanțial. La alegeri vor participa cel mult 13 formațiuni politice. În 2010 au fost 40, iar în 2014 – 23. Joi  s-a lansat oficial în campania electorală Partidul Democrat. Ar fi de remarcat faptul că fruntașii acestuia sunt siguri de câștig. 

Președintele formațiunii, Vlad Plahotniuc, premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu, în cadrul unei succinte ceremonii de lansare în alegri, s-au arătat convinși că formațiunea va fi la guvernare și după scrutinul de la 24 februarie.

Dorin Chirtoacă regretă

La 24 ianuarie, în extremis, și-a înregistrat lista pe circumscripția națională Partidul Liberal. Numărul 1 e Dorin Chirtoacă. De altfel, liderul PL își pune cenușă pe cap. El regretă intenția sa de a adera la blocul ACUM, considerând că liderii acestuia sunt împotmoliți în afaceri murdare. Chirtoacă îl acuză pe Andrei Năstase că a participat, alături de Victor Țopa, în anul 2000, la tentativa de privatizare ilicită a Companiei Air Moldova.

Filtre înșelătoare

Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, consideră că în aceste condiții, liderul Platformei DA ar trebui să se retragă din campania electorală până la elucidarea cazului. Potrivit lui Negru, Andei Năstase stă în fața dilemei: fie prezintă dovezi că nu a fost implicat în privatizarea frauduloasă a Air Moldova, fie își dă demisia. Ceva îmi spune că liderul Platformei DA nu-și face griji. Îl vom vedea cum se face că plouă.

160 de ani, Mica Unire

Mii de oameni s-au adunat joi la Iași, capitala istorică a României, pentru a sărbători 160 de ani de la Unirea Principatelor. Evenimentul a inclus și o paradă militară. Mișcarea unionistă Acțiunea 2012 a organizat un marș cu acest prilej de la Piața Unirii până la Bulevardul Ștefan cel Mare. La celebrarea Unirii Principatelor a participat președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că se pronunță pentru o Unire deplină, o unire politică, administrativă cu Republica Moldova. Potrivit lui, Bucureștiul va fi mereu alături de Chișinău, ajutându-l pe calea integrării europene. Dar acest lucru nu este suficient.

La 24 ianuarie 1859 românii au fost cei dintâi care au făcut Unirea. După ei au venit nemții, italienii și polonezii. A fost o performanță politică excepțională a unui neam dezbinat care a avut puterea și inteligența să-și împlinească visul național. Politicienii de la 1859 au ridicat ștachetă sus. E un nivel pe care politicienii de azi trebui încă să-l atingă.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.